Vallokal i huvudstaden Chisinau.

Band till Rumänien central fråga i moldaviskt val

"Landet måste enas"
1:34 min

I Europas fattigaste land Moldavien öppnade i morse vallokalerna i landets tredje parlamentsval på ett och ett halvt år. Striden står mellan Kommunistpartiet som vill återta makten och en koalition av liberala partier där vissa krafter vill att Moldavien stärker förbindelserna med grannlandet Rumänien.

Striden står mellan Kommunistpartiet som vill återta makten och en koalition av liberala partier där vissa krafter vill att Moldavien stärker banden med grannlandet Rumänien.

– Jag förstår inte ungdomar som strävar mot Rumänien. De borde ordna ett bra liv här i hemlandet, säger 68-åriga Valentina som just lagt sin röst på Kommunistpartiet i en vallokal i Moldaviens huvudstad Chisinau.

Kommunisterna vann valet i april 2009, men efter anklagelser om valfusk bröt våldsamma kravaller ut i Chisinau och två personer dödades.

I juli förra året gjordes valet om, efter misslyckade försök att utse president, och då vann en koalition av liberala partier med EU-integration på agendan.

24-årige Vjatjeslav Moldovan har röstat på ett av partierna i regeringskoalitionen men han säger att maktkampen mellan de båda blocken håller på att förstöra Moldavien.

– Landet har splittrats i två delar och det viktigaste just nu för vilka som än vinner valet är att ena Moldavien igen, säger Vjatjeslav Moldovan.

Valentina, som röstat på Kommunistpartiet, säger att den enda anledningen till att moldaviska ungdomar längtar till Rumänien är att de inte ser någon framtid i sitt eget land.

– Det finns inga jobb här och efter avslutad utbildning finns ingen framtid, säger Valentina som hoppas på ett stabilare politiskt system i Moldavien efter valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".