Två nordkoreanska kvinnliga soldater patrullerar gränsen mellan Kina och Nordkorea. Foto: Andy Wong/Scanpix.

Sydkorea tänker överväga samtal med Nordkorea

"Högsta beredskap i Sydkorea"
2:12 min

Sydkorea sade för en stund sedan att landet är redo att överväga ett kinesiskt förslag om brådskande samtal inom den så kallade "sexparts-gruppen" för att minska spänningarna på Korea-halvön.

Nordkorea hotar med nya attacker och fördömer den stora militärövning med sydkoreanska och amerikanska fartyg som började i dag. Vår korrespondent rapporterar från den sydkoreanska huvudstaden.

Ett ungt par är ute på söndagspromenad, hand i hand, i solsken och minusgrader i Seoul.

När jag träffar dem är de mitt uppe i en diskussion om krisläget på Koreahalvön.

– Jag är orolig för att det ska bli krig, säger ynglingen, Jung Jae Woo.

– Vår militär borde reagera tuffare mot Nordkoreas provokationer, säger han.

Men hans flickvän, Lee Eun Joo, håller inte med. Hon tror inte att det blir krig.

– Båda sidor har för mycket att förlora på krig, säger hon.

Meningarna är delade bland vanliga sydkoreaner vad regeringen här bör göra, men många uttrycker stor oro över stigande spänningar.

De pekar på att till skillnad från tidigare skärmytslingar på senare år har den här gången civila drabbats, två civila och två militärer dödades vid Nordkoreas anfall på en ö nära gränsen i tisdags.

Att civila dödats och skadats ökar pressen på regeringen här att få slut på hotet.

Men många jag talar med påpekar att regeringens dilemma är att varken medgörlighet och eftergifter eller hot om militär bestraffning verkar påverka Nordkoreas beteende.

En ung dam, Kim Yoo Kyung, säger att krig inte är lösningen utan att det framförallt behövs mer förhandlingar.

– Men det är frustrerande att Nordkorea agerar så här, trots all ekonomisk hjälp som vi gett dem genom åren, säger hon.

I dag startade en fyradagars sydkoreansk militärövning till havs, USA - som är Sydkoreas historiska allierade och svurna beskyddare - har skickat ett hangarfartyg med 6 500 man ombord för att delta i övningen, något som Nordkorea högljutt fördömer som en provokation.

Regeringen här varnar för att risknivån stigit dramatiskt senare veckan och att Nordkorea kan komma att attackera. President Lee Myung-bak beordrar militären till högsta beredskap.

Nordkorea sköt i dag artilleri nära gränsen, ett tag gick människor i skyddsrum på ön som drabbades i tisdags. Journalister uppmanades att lämna ön, Yeongpyeong. Men inga granater slog ner denna dag.

Nu hoppas Sydkorea att diplomati ska minska spänningarna, och uppmanar Nordkoreas viktigaste vän Kina att försöka tygla den ofta svårförutsägbara regimen i Pyongyang.

Kina svarar i dag med att föreslå brådskande samtal mellan de sex länder som tidigare förhandlat bland annat om Nordkoreas nukleära program. Sydkorea säger att man vill "mycket noga överväga" förslaget från Peking om att hålla samtal.

Nordkorea - hur farligt?

#text=4206464# Gång på gång provocerar Nordkorea omvärlden - och verkar alltid komma undan utan att drabbas av några allvarligare repressalier. Det är inte tal om att omvärlden försöker avsätta diktatorn Kim Jong-il. Är den nordkoreanska regimen helt enkelt för farlig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".