Östersunds magsjuka sprids ytterligare

Krismöte på Östersunds kommun
2:00 min

Den tarmparasit som ger svår magsjuka fortsätter att sprida sig i Östersund, men det är ännu oklart hur parasiten sprids. Kommunen har idag hållit ett krismöte och varnar för vattnet på Storsjöbadets bassänger. Ändå bedöms inte läget som allvarligt.

– Absolut inte, vi har en vanlig magsjuka och vi har inte en frekvens av folk som är sjukare än vinterkräksjuka. Och vi ser även från stora arbetsplatser att vi inte har en ökad frånvaro, säger Östersunds miljöchef Jari Hiltula.

Varför varnar ni då?

– Det är ju för att vi ska kunna jobba förebyggande.

Kommunen har varnat allmänheten för att det kommunala vattnet kan vara smittat av tarmparasiten Cryptosporidium, som ger kraftig magsjuka.

Folk uppmanas att koka vattnet tills provsvaren, tidigast imorgon måndag, visar om det bär smittan.

Men även om parasiten finns i vattnet finns ingen risk för att Östersundborna blir utan dricksvatten.

– Vi kan fortfarande använda vattnet, oavsett vad som händer, bara man kokar det, så vi blir inte utan vatten, säger Jari Hiltula.

Den svåra magsjukan har ökat dramatiskt och oförklarligt de senaste veckorna. Ett 70-tal fall har rapporterats och tio personer har lagts på sjukhus.

Enligt en grov uppskattning befaras minst 3 000 personer bära på smittan.

Det som skiljer Cryptosporidium från andra maginfluensor är att den håller i sig länge med vattniga diarréer som pågår i veckor. Men de som blir riktigt sjuka är de som har nedsatt immunförsvar eller andra sjukdomar.

Eftersom parasiten är motståndskraftig mot klorering varnas nu badgästerna vid Storsjöbadet i Östersund. Vi kan inte garantera att vårt badvatten är fritt från smitta, får badgästerna höra.

– Vi hade ganska lite folk både igår och idag. Det är betydligt lugnare än vanligt, säger kommunens fritidschef Joakim Halvarsson.

– Är det så att man hittar den här parasiten i det kommunala vattnet blir det ju fråga om att man får be folk att bada klart och gå hem. Och så släpper man inte in några nya och stänger så fort vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".