Fler länder använder tortyr

Allt fler länder använder sig av tortyr i kriget mot terrorismen och situationen för de mänskliga rättigheterna förvärrades under 2003. Det skriver Amnesty i sin årsrapport, där även Sverige får kritik.

I 132 länder begick regeringar och väpnande grupper allvarliga övergrepp i fjol, jämfört med 106 året före.

Sverige inget undantag
Sveriges regering är inget undantag. Den svenska generalsekreteraren Carl Söderberg säger att avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna är ett allvarligt brott.

– Jag tycker att det är bedrövligt av två anledningar. Det första är att man skyller ifrån sig genom att säga att det är egyptiska regeringen som har torterat dessa män. Men det man försöker komma ifrån genom denna ursäkt är att det faktiskt råder ett absolut förbud mot att skicka någon person till ett land där han eller hon riskerar att bli torterad och det ansvaret ligger på svenska regeringen.

För det andra, säger Carl Söderberg, är det mycket oroväckande att regeringen påstår att männen planerade terrordåd i Sverige, utan att männen någonsin hörts. Sedan när döms någon ohörd i Sverige?

Att misstänkta personer hålls i häkten instängda i veckor i små celler och att asylsökanden hanteras utan rättigheter är andra kritiska punkter mot Sverige i rapporten.

Tortyrsystem
Den alltmer utbredda tortyren i kriget mot terrorister är annars Amnestys huvudpoäng. Metoderna blir fler. I Mellanöstern hänger man folk i taket och slår dem. Andra säkerhetstjänster, som USA:s använder också mer raffinerade metoder, psykisk terror.

Misshandel eller tortyr, det hela handlar i alla fall om ett system, varnar Carl Söderberg.

– Det här tortyrsystemet omfattar även handel och tillverkning av tortyrredskap. Amnesty har identifierat åtminstone 50 företag inom EU som exporterar redskap som används i samband med tortyr. Det kan handla om elbatonger, som är tillverkade enbart för att användas i sådana sammanhang, eller sådant som tårgas, som kan användas för annat, men vi vet att torterare använder det även i tortyrsammanhang, säger han.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista