"Mycket kretsar kring Kina"

1:42 min

KOMMENTAR: Sveriges Radios New Yorkkorrespondent Sten Sjöström.

Att USA har skickat ett hangarfartyg till farvattnen väster om Koreahalvön är en signal till Nordkorea - men också till Kina.

När det gäller Nordkorea finns naturligtvis risken för en direkt militär konfrontation av något slag. Men frågan är om inte farorna för USA:s del är större när det gäller Kina, men av mer politisk karaktär. Kina är av tradition mot amerikansk militär närvaro nära dess gränser.

När USA och Sydkorea tidigare i år skulle hålla en liknande flottmanöver tvingade Kina dem att flytta den långt bort. Nu är USA tillbaka i samma kinesiska intresseområde och Peking har kommit med sina tydliga varningar.

Ett syfte kan vara att förmå de kinesiska ledarna att trycka på hårdare mot Nordkorea. Hellre det än att ni har den amerikanska flottan strax utanför den kinesiska kusten, kan det undersförstådda budskapet vara. USA är en supermakt som tidigare såg farvattnen runt Kina som sina egna men nu börjar Kina självt mer och mer göra anspråk på dem, vilket också skapat viss oro bland länderna runtomkring.

Det var bland annat därför som president Barack Obama genomförde sin Asienresa för några veckor sedan, där ett av skälen var att visa att USA inte tänker dra sig tillbaka från regionen.

Men Kina har blivit allt mäktigare och besvärligare för USA att ha att göra med, vilket inte minst det ekonomiska toppmötet inom G20, just i Sydkorea, nyligen visade. USA hade hoppats få med sig resten av världen mot Kinas valutapolitik men istället lyckades Kina få de övriga länderna att kritisera USAs ekonomiska politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista