1 av 4
Vägen mellan Frändefors och Mellerud på söndagseftermiddagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 4
Snökaos på vägen mellan Fränderfors och Mellerud. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
3 av 4
Torget i Mellerud. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
4 av 4
En bil som fastnat i snön på torget i Mellerud får hjälp att komma loss på söndagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Stora trafikproblem i västra Sverige

1:45 min

Snöfallet har skapat stora trafikproblem i västra Sverige. På flera håll har man stängt av småvägar för biltrafiken. På Dalboslätten i Dalsland råder fortfarande ett akut trafikläge.

– Det är egentligen bara väg 45 som är någorlunda farbar. Det blåser och yr så andra vägar är i princip ofarbara, säger Peter Grönros, insatsledare vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund till P4 Väst vid halv elva-tiden på söndagskvällen.

I Vänersborgs kommun står bandvagnar klara för att rycka ut vid behov.

– För kommunens del så är det hemtjänstens som har vissa problem, men där får vi hjälp av vår räddningstjänst för att kunna transportera personal till våra vårdtagare och att kunna transportera mediciner och så vidare. Just i nuläget har vi en jeep, men i beredskap har vi också tre stycken bandvagnar att sättas in om läget blir ytterligare allvarligare, säger säkerhetssamordnaren Kristina Hedman.

Enligt Trafikverket är problemen störst i sydvästra Värmland, Dalsland och Skaraborg. Kombinationen snö och kraftig blåst gör att det bildas drivor så att vägarna proppas igen.

Även den dåliga sikten är ett stort problem med risk för olyckor.

Just nu råder varning klass 1 för delar av Svealand och Götaland, framför allt den östra delen. Det betyder att vädret kan orsaka skador eller störa en del samhällsfunktioner. Bland annat på Dalboslätten varnar SMHI för att 10-15 centimeter nysnö kan komma det närmaste dygnet.

Och i Tidaholm har det snöat en hel vecka. Tomas Andler har jobbat sju dagar i sträck med sin plogbil:

– Det började snöa på söndagen och då började vi på måndag morgon och den värsta dagen var på tisdagen halv tre och slutade halv tio på kvällen. Inte en dag ledigt. Jag jobbade ju rätt sent i går också, men sedan hade vi lite kalas på kvällen, säger han.

Så lite fritid har du hunnit med i alla fall?

– Ja, det har det blivit. Och i morse var det inte så tidigt heller för på söndagar är det lite mer acceptabelt att snöplogen kommer lite senare, tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista