Valet blev segt för många funktionärer.
Egypten

Majoritet lät bli att rösta

"Valet är en fars"
2:05 min

Det egyptiska parlamentsvalet idag har kantats av våld men gått lugnare till än många väntade. Mindre sammandrabbningar har rapporterats från hela landet. Men framförallt ser valdeltagandet ut att ha varit rekordlågt.

Flera väljare har vittnat i tv och andra medier om hur de erbjudits pengar för sin röst. Oppositionens valobservatörer har nekats tillträde till vallokaler och Muslimska brödraskapets webbsajter har blockerats.

Det var först när priset för en röst steg till 100 pund - ungefär 125 svenska kronor - som det uppstod lite köbildning utanför vallokalen i stadsdelen Shoubra, rapporterar en webbsajt.

En överväldigande tyst majoritet i Egypten, kanske 90 procent, har inte röstat idag. I det val som många, till exempel den unge ingenjören Mohammed, uppgivet kallar teaterfars.

Och statsanställda Sayeda anser att det är synd att rösta i ett riggat val, gud kommer att ställa mig till svars om jag deltar säger hon argt.

Valdagen har kantats av oegentligheter, där inhyrda provokatörer beväpnade med kedjor och klubbor hindrat oppositionens väljare från att nå fram till vallokalen i flera städer. Väljare har vittnat om att valurnor som varit fullproppade redan innan vallokalerna öppnade.

Egypten har sårat vägrat att hörsamma USA:s krav på internationella valobservatörer, med hänvisning till att Egypten klarar detta på egen hand. Men även lokala observatörer, egyptiska människorättsgrupper och reportrar har idag nekats tillträde till vallokalerna, trots giltiga tillstånd. Flera fotografer har fått sina kameror krossade.

De stora förlorarna väntas bli Muslimska brödraskapet, som i förra valet slog Egypten med häpnad genom att vinna 20 procent av platserna i parlamentet, trots våld och valfusk.

Men regeringen Mubarak verkar ha varit fast besluten att hindra en upprepning av detta idag och regimens krafttag mot Muslimska brödraskapet inför valet - då över 1000 medlemmar greps - anses vara ett av de hårdaste tillslagen sedan Hosni Mubarak kom till makten 1981.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".