Ms behandlas olika beroende på ort

Behandlingen av sjukdomen multipel scleros, ms, varierar i olika delar av Sverige. Chansen att få de nyaste och effektivaste bromsmedicinerna mot ms är störst för den som bor i Stockholm. I andra delar av landet skriver läkarna ut mycket mindre av de nya medicinerna.

Det går ut över patienterna, anser Erik Fager vid Neurologiskt handikappades riksförbund, NHR.

– Vi har många medlemmar som ringer till vårt riksförbund som är förtvivlade över att inte kunna få den behandling de önskar. Många sitter fast i sitt landsting, säger Erik Fager.

Många missnöjda
I den nya studien har man intervjuat 149 personer som drabbats av ms, om vård och behandling. Mer än hälften uppger att de inte fått den medicin de velat ha och två tredjedelar är missnöjda med sjukvårdens information om ms.

Enligt statistiken från NHR skrivs det ut minst bromsmediciner i Jämtland, Örebro och Västmanland. Klart mest skrivs ut i Stockholm.

Arja Hill, som själv har ms, tycker att det här är en av bristerna i ms-vården.

– De bristerna vi ser är de stora ojämlikheterna i förskrivningen av bromsmediciner och inom rehabiliteringen. Man har stadigt minskat anslagen till neurologisk rehabilitering för våra grupper, säger Arja Hill.

Få neurologer
Varför landstingen skiljer sig åt när det gäller bromsmediciner och rehabilitering vet man inte. Men professor Jan Hillert vid Huddinge sjukhus, tror att det kan ha flera orsaker.

– Det grundläggande problemet är nog att det finns för få neurologer över huvudtaget. Då får man prioritera vad man ska ägna sin tid åt och i viss mån finns det också olika syn på hur man ska värdera de här behandlingarna. Sedan har vi också patienter som har enorma vårdbehov och det innebär att det är ett väldigt svårt behov att tillfredsställa, säger Jan Hillert

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".