Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Lennart Preiss/Scanpix

Världsledare hånas i läckta USA-dokument

"Merkel okreativ, Karzai paranoid"
1:56 min

Webbsajten Wikileaks offentliggjorde i dag mer än en kvarts miljon rapporter från amerikanska diplomater där det bland annat framgår vad de egentligen tycker om andra länder och deras ledare.

Publiceringen kan bli pinsam för USA och andra stater och leda till diplomatiska förvecklingar. USA har protesterat och kallat Wikileaks agerande hänsynslöst.

Bland annat sägs det i de nu offentliggjorda rapporterna att utrikesminister Hillary Clinton gav order till de amerikanska diplomaterna i FN att spionera på sina utländska kollegor och rapportera uppgifter av personlig karaktär.

Flera arabledare ska också ha uppmanat USA att angripa Irans kärnanläggningar, det vill säga inte officiellt utan i privata samtal. Det här är exempel på uppgifter som kan få diplomatiska följder.

Fem stora internationella medier, bland dem amerikanska New York Times och tyska Der Spiegel, är de första som offentliggjort delar av Wikileaks material. Det handlar om 250 000 amerikanska diplomatrapporter, men mer ska komma.

En del av materialet men inte allt är hemligstämplat, inget är topphemligt och det är stort och smått som blandas. Där beskrivs bland annat hur USA diskuterar med Sydkorea om en återförening av de två koreanska staterna, men där finns också många förklenande omdömen om utländska ledare.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallas för okreativ. Den afghanske presidenten Hamid Karzai sägs vara paranoid och premiärministrarna Vladimir Putin i Ryssland och Silvio Berlusconi i Italien har en ljusskygg relation inkluderande dyra gåvor och så vidare.

Tyskland fick en skarp varning att inte gripa några misstänkta CIA-agenter, och Slovenien fick veta att de kunde få ha ett möte med president Barack Obama, men bara om de tog emot en fånge från Guantánamo.

Vita huset liksom Pentagon har protesterat och säger att publiceringen hotar till exempel regimkritiker som amerikanska diplomater träffat, och att rapporterna är arbetsmaterial som inte är någon officiell politik.

Wikileaks har i två omgångar tidigare offentliggjort hemliga amerikanska rapporter, först om kriget i Afghanistan och sedan om Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".