Majoritet i Schweiz för utvisningar

Schweizarna har röstat ja till att invandrare som begått vissa brott ska utvisas automatiskt.

Bara sex av de 26 kantonerna i Schweiz ska ha röstat nej till SVP:s utvisningsförslag, enligt uppgifter som återgavs i tv. Starkast var stödet i den tysktalande delen av landet.

53 procent av väljarna röstade för förslaget.

Bakom initiativet stod landets största parti, högerextrema Schweiziska folkpartiet (SVP). Enligt SVP:s förslag ska invandrare som till exempel gjort sig skyldiga till våldtäkt, våldsbrott och missbruk av socialhjälp utvisas automatiskt.

I fjol godkände Schweiz ett SVP-förslag om förbud mot att bygga nya minareter.

Den schweiziska migrationsmyndigheten uppger att 350-400 personer utvisas från Schweiz varje år. Med SVP-förslaget antaget stiger det antalet till omkring 1 500.

Människorättsorganisationer, bland andra Amnesty International, har kritiserat utvisningskravet skarpt.

I en separat omröstning sade schweizarna nej till ett skatteförslag från socialistiskt håll. Förslaget skulle ha begränsat kantonernas och kommunernas rätt att själva bestämma sina skattenivåer. Partiet ville införa en lägsta skatt på 22 procent för folk över en viss inkomstgräns.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".