1 av 7
Papyrusbåt på väg över Tanasjön i Etiopien, ett av Nilens två källflöden. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio.
2 av 7
Papyrusbåt på väg över Tanasjön i Etiopien, ett av Nilens två källflöden. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio.
3 av 7
Papyrusbåt på väg över Tanasjön i Etiopien, ett av Nilens två källflöden. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio.
4 av 7
En papyrusbåt letar sig fram från Tanasjöns öppning och ut på Blå Nilen, som flera hundra mil norrut rinner ut i Medelhavet. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio.
5 av 7
Bondesöner i det etiopiska nilområdet säljer sina föräldrars jordbruksprodukter - sockerrör. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio.
6 av 7
Blå Nilens utlopp från Tanasjön i Etiopien. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio.
7 av 7
Enat Alum sållar teff, från sina odlingar i Etiopiens Nilbälte. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio.

Nilenbråk mellan Etiopien och Egypten

Känsliga förhandlingar pågår
1:58 min

Ett nytt ordkrig har brutit ut mellan Etiopien och Egypten, om vem som ska få använda Nilens vatten. Etiopiens premiärminister anklagar Egypten för att stödja gerillaverksamet i Etiopien.

Syftet ska vara att störa de känsliga förhandlingarna om vem som ska ha rätt till vattnet i en av världens längsta floder.

Enat Alum sållar teff, det traditionella etiopiska spannmålet som växer runt Nilen.

– I år har vädret varit gott så vi klarar oss, men med mer vatten skulle jag kunna odla mer, säger Enat Alum, som är helt beroende av regn till sina odlingar av teff, sorghum och vete - trots att hon bor vid ett av världens största vattenflöden.

Victoriasjön må vara mer känd, men det är från Tanasjön i Etiopien som 80 procent av Nilens vattenflöde kommer. Trots det är det Egypten som i dag får använda det mesta av flodens vatten, enligt gamla avtal som skrevs under koloniala tider.

Irritationen hos de andra länderna runt Nilen är stor, och läget skärptes i våras när fem av länderna på egen hand skrev under ett nytt avtal och gav Egypten ett år på sig att ansluta sig.

I en intervju i förra veckan anklagade Etiopiens premiärminister Egypten för att stödja gerillaverksamhet i Etiopien för att leda uppmärksamheten bort från de låsta Nilen-förhandlingarna.

Vi vill komma fram till ett avtal som alla vinner på, säger Etiopiens vatten och energiminister, Alemayoheu Tegenu till Ekot. Men om bara ett land till skriver under träder det nya avtalet i kraft, säger vattenministern, oavsett vad Egypten gör:

– Etiopien behöver Nilens vatten för sin utveckling, för energi och konstbevattning, och komma bort från det ständiga hotet om torka och svält. Men det kommer inte att bli något krig om Nilens vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".