Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Kontroversiella Bananas!* kan visas i USA

Vill få igång debatten i USA
1:36 min

Nu är det klart att den svenska filmaren Fredrik Gerttens dokumentärfilm Bananas!* kan visas på tv och biografer i USA. Bananföretaget Dole har försökt stoppa filmen men har nu slutgiltigt förlorat i amerikansk domstol.

Filmen handlar om bananarbetare som kräver bananföretaget Dole på ersättning för skador från bekämpningsmedel.

– I praktiken innebär det här att filmen nu kan visas i USA. Det amerikanska tv-bolaget som köpt rättigheterna och den amerikanska distributören som ska ge ut dvd:n och visa filmen på bio har inte vågat göra det. Men det här utslaget betyder att Dole inte kan komma tillbaka och det är en fantastisk seger, säger dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.

Dole har försökt stoppa filmen. Företaget hävdade att det var förtal när bananarbetare kräver skadestånd för skador av bekämpningsmedel från odlingar i Nicaragua på 1970-talet.

Redan för ett år sedan drog bananföretaget Dole frivilligt tillbaka sin stämningsansökan mot Fredrik Gertten och filmen Bananas!*. Men inget har hindrat Dole att på nytt lämna in en stämning. Därför har ingen filmdistributör eller tv-bolag vågat visa filmen i USA.

Nu har dock Fredrik Gerttens amerikanska jurist lyckats få domstolsbeslut på att Dole inte får stämma igen. Det är ett skydd som finns i amerikansk lag mot att företag inte ska kunna hindra yttrandefriheten, säger Fredrik Gertten. Dole tvingas också betala rättegångskostnader på cirka 1,4 miljoner kronor.

– Det handlar i grunden om att få ut själva historien och att få fortsätta debatten om hur lantarbetarna i tredje världen behandlas och hur deras arbetsvillkor är. Det viktiga är att genom debatt få folk att ändra sina inköpsvanor, säger Fredrik Gertten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".