Protester mot Foto: Guillermo Arias/Scanpix.

Omfattande protester mot Haitis presidentval

Röstsedlar redan ifyllda
2:17 min

Presidentvalet i Haiti i går kommer att öka motsättningarna, istället för att ena landet. Det säger nästan alla oppositionskandidaterna, som också har krävt att valet ska ogiltigförklaras. Men valmyndigheten hävdar att valet gick korrekt till och att de problem som förekom var isolerade företeelser.

Madam Gladys Louture är nöjd att hon kunnat lägga sin röst på en kandidat hon tror på. Men det tog henne över en timma att hitta rätt plats att rösta på.

Andra hittade inte ens sina namn i vallängderna.

Ju längre dagen gick, desto mer upprörda blev känslorna. Många hävdar att valurnorna redan var fyllda med valsedlar när vallokalerna öppnade. Väljare som vandrat i timmar fick beskedet att de skulle rösta på ett helt annat ställe.

I en vallokal där flera hundra människor väntade på att rösta fanns det bara 39 namn uppsatta i vallängden. Ingen kunde förklara varför.

I en annan vallokal, jag besökte, upptäckte väljare, en man med flera hundra röstkort och lika många redan ifyllda röstsedlar. Och så fortsatte det under hela dagen.

Radion rapporterade om att vallokaler satts i brand uppe i norr, att valurnor stulits, att det förekommit skottlossning och att minst två dödats.

Framåt eftermiddagen började demonstrationerna och det stod klart att det här definitivt inte skulle bli det åtminstone någorlunda acceptabla val som skulle kunna bli avstampet för den återuppbyggnad som Haiti är i så desperat behov av.

– Det här var det sämsta som kunde hända, säger Lesley Voltaire, en av de tolv oppositionskandidater som kräver att valet ska ogiltigförklaras.

– Det här är ännu en jordbävning - ett val som kommer att splittra, istället för att ena landet.

På kvällen fylldes gatorna i Port-au-Prince och andra städer av människor som protesterade mot valet och mot regeringspartiet som kontrollerat hela valprocessen.

Ett förödande misslyckande - inte bara för Haiti utan också för FN och de Amerikanska staternas organisation, OAS, som gått i god för valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".