Hilary Clinton, USA:s utrikesminister. Foto: Ramon Espinosa / Scanpix.

Wikileaks kan bli pinsamt för USA

Ett bakslag för USA
2:15 min

Internetsajten Wikileaks har börjat offentliggöra mer än en kvarts miljon känsliga rapporter från amerikanska diplomater som avslöjar USA:s spel bakom kulisserna. Rapporterna innehåller också ofta nedsättande omdömen om utländska ledare. Publiceringen kan bli pinsam för USA och andra stater och leda till diplomatiska förvecklingar. USA har protesterat kraftigt och kallat Wikileaks agerande farligt och hänsynslöst.

Wikileaks säger på sin hemsida att rapporterna bland annat avslöjar hur USA spionerar på sina allierade och gör uppgörelser bakom slutna dörrar med föregivet neutrala länder.

I flera rapporter berättas det om hur en rad arabledare, bland annat Saudiarabiens kung Abdullah, uppmanat USA att angripa Irans kärnanläggningar med vapenmakt.

Det är något de aldrig sagt offentligt och är exempel på uppgifter som kan få diplomatiska följder. På många håll kommer man säkert fråga sig om man vågar prata informellt med amerikanska diplomater eftersom det riskerar att sedan läcka ut.

USA har de senaste dagarna varit i kontakt med flera länder och förvarnat om materialet och kanske förklarat en del av pinsamheterna. Utrikesminister Hillary Clinton har själv ringt runt till en rad av sina kollegor.

Det handlar om sammanlagt mer än 250 000 amerikanska diplomatrapporter. En del av materialet, men inte allt, är hemligstämplat och det är stort och smått som blandas.

Där beskrivs bland annat hur USA diskuterar med Sydkorea om hur en återförening av de koreanska staterna skulle gå till och om hur amerikanska diplomater försöker få kontroll på radioaktivt material i Pakistan. 

Där står också att USA:s diplomater i FN har fått order att spionera på sina utländska kollegor inklusive generalsekretare Ban Ki-moon och komma med uppgifter av privat karaktär.

Flera av rapporterna innehåller också nedsättande omdömen om en rad världsledare. Andra visar hur USA trycker på allierade med hårda metoder.

Tyskland varnas kraftigt för att våga sig på att gripa några misstänkta CIA-agenter. Slovenien får höra att de kan få ett möte med president Barack Obama, men bara om de tar emot en fånge från Guantanamo.

För USA är det ett bakslag av stora dimensioner att mängder med interna amerikanska diplomatrapporter kommer ut i offentligheten och man har reagerat med närmast ursinne.

Vita Huset säger att publiceringen hotar till exempel regimkritiker som amerikanska diplomater träffat, och att det som sägs i rapporterna är arbetsmaterial och inte någon officiell politik.

Wikileaks avslöjande i internationell media

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".