5 000 italienska läkare misstänkta för korruption

Läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline och nästan 5 000 italienska läkare fick i onsdags besked om att de misstänks för korruption och skattefiffel i samband med en jättelik marknadsföringskampanj.

Det var åklagaren Guido Papalia i Verona som för två år sedan började utredningen och han kan nu konstatera att 4 400 läkare och flera hundra anställda vid Glaxo misstänks för att vara skyldiga till den speciella form av korruption som gäller mellan läkemedelsföretag och läkare.

Den italienska strafflagen har till och med en alldeles särskild brottsrubricering för detta.

Mutor för att öka försäljningen
Det här är en av de dyraste marknadsföringskampanjer man hört talas om, konstaterar åklagarna och talar om hur läkarna bjudits på lyxresor till olika semesterparadis.

De har också fått stora summor pengar för privata behov, fått dyra gåvor och bjudits på lyxkrogar. Allt för att gynna Glaxos produkter.

Det har gått så långt att doktor Papalia valt att i vissa fall använda brottsrubriceringen ”organisation för att begå brott” något som annars mest förekommer i samband med maffiautredningar.

Provision vid behandling av patienter
Ett särskilt kapitel gäller de 60 cancerspecialister som misstänks för korruption i samband med lanseringen av cancermedicinen Hycamtin som används vid cancer i lungor och i äggstockar.

Läkarna skall ha fått stora penningsummor för varje patient de behandlat med det nya medlet.

Medicinförsäljningen ner fem procent
Finanspolisen konstaterar att Glaxo mellan 1999 och 2001 lade ut över två miljarder kronor på den här typen av marknadsföring. Allt maskerades i bokföringen under rubriker som ”fältförsäljning” eller ”medicinfas 4”.

Sedan utredningen startade sjönk plötsligt medicinkonsumtionen i Italien med 5,3 procent, en besparing på nästan sex miljarder kronor.

Åke Malm , Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".