Misstänkt frihetsberövande prövas igen

Fallet med den thailändska kvinna i Kungsbacka som anmälde sin arbetsgivare för att ha hindrat henne från att lämna sin bostad och arbetsplats ska prövas på nytt.

Förundersökningen var bristfällig, bland annat hade inga förhör hållits med kvinnans arbetsgivare.

Därför beslutade vice överåklagaren i Göteborg att åklagarkammaren i Halmstad ska återuppta den nedlagda förundersökningen om olaga frihetsberövande.

– När ett ärende granskas av vice överåklagaren så är det en bedömning som hon gör efter att ha sett materialet. Jag delar här hennes åsikt om att fler förhör kan hållas som kan belysa saken, säger Ingela Sörgård, chefsåklagare i Halmstad.

Har det begåtts några fel tidigare i utredningen?

– Nej, det tycker jag inte. Man kan nästan i alla brottsutredningar vidta ytterligare åtgärder, säger hon.

Satt i en källare och sydde
Thailändskan Salee Charatanyaki kom till Sverige för fyra år sedan med löfte om ett välavlönat, tidsbegränsat och utvecklande arbete.

I själva verket bestod arbetet i att hon fick sitta i en källare och sy. Enligt henne själv fick hon bara frisk luft en gång i halvåret men då med arbetsgivaren som sällskap.

När en bekant till arbetsgivaren förstod hur Salee faktiskt hade det befriades hon. Men eftersom kvinnan var här illegalt, utan arbetstillstånd, blev hon avvisad för två veckor sedan.

En polisanmälan om olaga frihetsberövande lämnades in, men åklagaren i Halmstad ansåg inte att arbetsgivarens agerande var uppenbart kriminellt.

Så här sa åklagaren Margareta Bong i P1-programmet Kaliber:

– Det verkar inte särskilt underligt att man låser. Det gör man ju även när man är hemma.

Men om personen som är inlåst inte har någon nyckel att öppna dörren med?

– Hon är ju ändå en vuxen människa. Vill hon ha nyckel så kan hon ju säga ifrån.

Men om de nekar henne det?

– Ja, men då har hon ju faktiskt möjlighet att agera. Hon var ju faktiskt utanför huset vid två tillfällen, sa åklagaren Margareta Bong.

Fallet återupptas efter radions granskning
Men efter att P1-programmet Kaliber tog upp fallet beslutade den vice överåklagaren i Göteborg, dit åklagarkammaren i Halmstad tillhör, att granska åklagarens förundersökning.

Den visar bland annat att Salees arbetsgivare inte förhörts. Nu ska en annan åklagare vid åklagarkammaren i Halmstad ta upp fallet igen.

Katarina Wilcken var den som gjorde polisanmälan om olaga frihetsberövande och hon reagerar positivt på beslutet.

– Jag är jätteglad. Man kan väl inte behandla människor hur som helst utan att få någon påföljd, säger hon.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista