Läkarkollektiv ersätter bemanningsföretag

För att möta bristen på personal i vården har landstinget i Gävleborg hittat en ny lösning. Landstinget har skrivit ett avtal med ett läkarkollektiv som via sitt företag har åtagit sig att tillsammans sköta vårdcentralen i Bergsjö i norra Hälsingland under fem år.

– Skillnaden mellan oss och ett vanligt bemanningsföretag är dels att vi garanterar att vi alltid kommer att finnas här, dels att vi kommer att vara ett visst antal doktorer på plats. Patienterna får komma tillbaka till samma doktor, säger Dennis Jerzewski, en av de nya läkarna.

Svårt att anställa läkare
I Gävleborgs läns landsting har det under flera år varit brist på personal inom vården. Bland annat har det varit mycket svårt att anställa läkare till vårdcentralerna. Lösningen har ofta varit att anlita bemanningsföretag och så kallade stafettläkare.

I Bergsjö i Nordanstigs kommun finns nu alltså en annan lösning. Ett företag ägt av fyra läkare ska under fem år se till att de tre läkartjänsterna på vårdcentralen hela tiden är bemannade.

Flera fördelar
Ann-Margret Knapp, socialdemokratiskt personallandstingsråd i Gävleborgs läns landsting ser flera fördelar med den här modellen.

– Framförallt blir det mycket bättre kontinuitet för patienterna. Dels för våra äldre men också för all de som har en kronisk sjukdom och behöver kontinuitet.

I januari i år tog läkarkollektivet över på Bergsjö vårdcentral. Och distriktsläkaren Dennis Jerzewski tycker att det gått bra.

– Efter att ha jobbat här i ett halvår känns det som vi är på rätt väg. Det börjar bli ordning och reda och patienterna får komma på sina rutinmässiga kontroller. Och vi har gott om jourtider för patienter som behöver komma akut. Jag tror också att personalen börjar tycka att det fungerar bra, säger han.

Billigare än bemanningsföretag
Den här modellen sprids nu i landstinget i Gävleborg, bland annat till fler vårdcentraler och till psykiatrin. Kostnaden blir högre än för landstingsanställd personal men billigare än med bemanningsföretag.

Ann-Margret Knapp skulle helst vilja att personalen anställdes av landstinget, men när det inte går så är det här ett bra alternativ säger hon.

– Jag tror att vi ska var öppna för att hitta alternativa lösningar. Jag tycker att det här är bättre än att sälja ut hela vårdcentraler.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista