Produktiviteten rekordhög i Sverige

Den svenska produktiviteten tangerar 25-årshögsta det första kvartalet i år och även tillväxten är på väg upp. Det har statliga bolåneinstitutet SBAB räknat fram. Siffrorna ger en bild av en stark svensk ekonomi och borde även glädja alla företagare som demonstrerade mot regeringen häromdagen.

– Det är jättebra. Men produktivitet mäter till exempel inte hur många som jobbar. Vi behöver fler i arbete, vi behöver flera jobb. Inte bara att de som jobbar är väldigt effektiva, säger Svenskt Näringslivs nye ordförande Michael Treschow.

Produktiviteten, ett mått på hur effektivt näringslivet tillverkar saker, ökade med fem procent under första kvartalet i år och är därmed den högsta takten under ett kvartal på 25 år.

En officiell siffra kommer från Statistiska Centralbyrån den 9 juni, men SBAB:s chefsekonom Thomas Pousette skriver i sitt nyhetsbrev att förhandsindikationerna redan nu pekar mot en rekordhög ökning.

Dubbelt så snabb utveckling
Produktiviteten ökar därmed mer än dubbelt så snabbt nu som genomsnittet under de senaste tio åren, då den har legat på 2,3 procent per år.

Under första kvartalet 2001 var produktiviteten under noll, alltså negativ. 

Ökad produktivitet leder till hög tillväxttakt. Den beräknas vara omkring fyra procent under första kvartalet i år, det vill säga samma höga tillväxt som nåddes under 2000.

Ökad produktivitet ger inte nya jobb
Men snabb tillväxt och ökad produktivitet ger inte automatiskt nya jobb. Tillväxt utan jobb är ett uttryck som snurrat runt bland makthavare några år och här syns det nu svart på vitt.

– Jag tycker inte att man kan säga att allt pekar uppåt. Många saker pekar i rätt riktning men inte antalet arbeten. Vi vet inte heller vad vi ska göra i stället för de jobb som flyttar, säger Michael Treschow.

– Det vore farligt om vi invaggade oss i föreställningen om att allting är fixat. Mycket fungerar väl i det här landet, men företagarna är förbannade för att de inte tas på allvar, fortsätter han.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista