Kina kräver tydligare makt i Irak

Vid ett möte i FNs säkerhetsråd på onsdagskvällen föreslag Kina stora förändringar i den omdiskuterade Irakresolution, som rådet ska försöka enas om. Kina vill att det tydligare ska framgå vilken makt den tillfälliga regering, som tillträder den 30 juni egentligen ska ha.

I sina förslag gör sig Kina till tolk för mycket av den kritik, som redan har hörts mot den resolutionstext, som USA och Storbritannien la fram i måndags.

Förändringsförslagen handlar om två avgörande frågor, understödda av uttalande från bland annat Frankrike, Tyskland och Ryssland.

Krav på suveränitet
Kina anser att det mycket klarare måste framgå i resolutionen att den tillfälliga regering, som tar över vid halvårsskiftet får full suveränitet på alla områden.

Då kan den inte misstänkas för att stå under amerikanskt inflytande.

Självbestämmandet gäller också kontrollen över den irakiska armén och polisen.

De multinationella styrkorna, som ska stanna kvar i Irak, måste enligt förslaget konsultera med interrimsregeringen om militära aktioner, utom om det gäller självförsvar.

De här sista punkterna finns inte med i den brittiskt-amerikanska resolutionen.

Gäller till efter valet
Mandaten för de utländska styrkorna ska också bara gälla till januari nästa år. Sedan är det upp till den nya regering, som utses i de val som planeras kring årsskiftet, att ta ställning till om de ska få stanna eller inte, skriver Kina i sitt förslag.

I stort stöds förslaget av Frankrike, Ryssland och Tyskland.

Vid onsdagskvällens slutna möte gjorde den franske FN-ambassadören, enligt vad diplomater uppger för Ekot, klart att det inte går att rösta igenom en resolution innan sändebudet Lakhdar Brahimi återvänt från Irak med sin rapport.

Representanter för den tillträdande regeringen bör också ha fått uttala sig om förslagen.
USA vill gå snabbt fram
Det kan dra ut på tiden, befarar USA, som vill ha ett snabbt godkännande.

Samtidigt säger en FN-källa till Ekot att det trots svårlösta motsättningar råder en god atmosfär i rådet. Inget tyder i dagsläget på en infekterad strid, som inför Irakkriget för drygt ett år sedan.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista