Svensk tillväxt skjuter i höjden

2:15 min

Svensk ekonomi fortsätter att växa kraftigt. Under tredje kvartalet ökade bruttonationalprodukten med hela 6,9 procent, visar nya siffror. Det betyder att ekonomin nu är tillbaka på samma nivåer som innan krisen.

En av dem som märkt av de bättre tiderna är Bo Lindqvist i Malmö, som jobbar på Arbetsförmedlingen.

– Det märker jag i mitt yrke. Det är fler som får jobb och det verkar som att företagen går bra och börjar anställa lite, säger Bo Lindqvist.

Hela fallet i BNP är nu inhämtat, konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, i dag när siffrorna för hur tillväxten i svensk ekonomi sett ut den senaste mätperioden juli till och med september presenterades.

– Svensk ekonomi växer nu på bred front, så det är många sektorer som bidrar till tillväxten, och det som kanske är viktigast är att vi nu ser att investeringarna kommer i gång ordentligt. Det indikerar dels att vi kanske inte har så mycket ledig kapacitet som många har trott, men också att företagen har en framtidstro och behöver gå vidare, och det signalerar också en bra utveckling framöver, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till Ekot.

Den ekonomiska krisen ledde till stora tapp under delar av 2008 och 2009, men de senaste kvartalen har tillväxten tuffat på, och 6,9 procent nu under tredje kvartalet ska ses som en oväntat stark siffra. Den ger också argument till dem i Riksbanken som nu vill se ytterligare snabba räntehöjningar för att på lite längre sikt undvika en ekonomisk överhettning.

Tillväxten kommer från många delar av ekonomin. Hushållens konsumtion fortsätter att öka samtidigt som orderböckerna i industrin fylls på.

– Ett skäl till att Sverige sticker ut är att vi gick in i den här krisen väl rustade, och hushållen har bra balansräkningar. Nu ser vi att arbetsmarknaden förbättras, sysselsättningen kommer upp och arbetslösheten går ned. Då känner hushållen sig trygga, har ett högt sparande och då använder man det till konsumtion, säger Annika Winsth på Nordea.

Maskinvaru- och motorindustrin var särskilt starka områden. Försäljningen av bilar ökade med 45 procent under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Industrin har samtidigt passat på att återigen bygga upp större lager. Takten i ekonomin ökar, fler får jobb och jobbar dessutom längre dagar.

Bedömare räknar nu med ännu kraftigare tillväxtökningar under fjärde kvartalet, när det inte minst ska julhandlas.

Men takten minskar sedan nästa år. Den för Sverige viktiga exporten kommer att påverkas när många länder i främst i Europa måste spara, säger Annika Winsth på Nordea.

– Vår bedömning är att många länder har underskott, behöver spara och det kommer att påverka vår export så vi kommer inte att ha lika hög tillväxt 2011 som vi har i år.


Tillväxten i siffror

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 6,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Analytiker hade i snitt spått en tillväxt på 5,3 procent, enligt Reuters enkät.

Dagens kvartalssiffra är den högsta sedan SCB började med kvartalsvisa mätningar 1970.

Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 2,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Samtidigt reviderar SCB ned tillväxten under andra kvartalet med 0,2 procentenheter till 5,0 procent.

Tillväxten under tredje kvartalet drevs framför allt av hög privat konsumtion, +3,5 procent, men även av hög offentlig konsumtion, +1,8 procent, samt lagerinvesteringar, +2,9 procent.

Fasta bruttoinvesteringar ökade med 11,2 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista