1 av 2
Halka och snörök ställer till problem. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Vädervarningar 29 nov

Inställda tåg och skolbussar i snöovädrets spår

Peter Behrman på Trafikverkets presstjänst
1:36 min

Snöfall och hårda vindar fortsätter att ställa till stora problem i trafiken i södra och västra Sverige. Många trafikolyckor och avåkningar har rapporterats, men det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt.

I Skåne råder halka, snörök och drivbildning på vägarna, främst på Österlen och Söderslätt. Skolbussar har ställts in, bland annat i Eslöv och i Simrishamn.

I just Simrishamn kolliderade en buss och en taxi i förmiddags i en rondell i utkanten av staden. Ingen av passagerarna ombord på bussen ska ha kommit till skada, men skadeläget när det gäller taxichauffören är oklart, uppger Cindy Schönström-Larsson vid Skånepolisens länskommunikationscentral.

Skånetrafiken har också ställt in bussturer och tågavgångar, rapporterar Sveriges Radio Malmö.

Ett av Veolias nattåg från Stockholm på väg mot Malmö sitter sedan niotiden fast vid Glumslövs backar utanför Landskrona. Tåget kan inte ta sig upp för backen på grund av ett fel på loket.

– Ett hjälplok är på väg och väntas vara framme klockan 10.15, säger Clas Lundstedt, pressinformatör på Trafikverket. Han säger att bara ett av spåren påverkas, vilket innebär att det fortfarande går att passera det havererade tåget.

Ett hundratal passagerare finns ombord på tåget som väntas bli omkring tre timmar sent till slutstationen Svågertorp.

– Stämningen ombord är trevlig. De spelar julmusik och serverar kaffe, säger passageraren Jacob Schulze till TT.

I Malmö stängdes gymnasieskolan Design & Construction College på morgonen efter snöras i två omgångar.

Solskydden på skolbyggnaden klarade inte av tyngden från de snömassor som lagt sig där. De rasade mot marken och tog delar av skolans tegelfasad med sig, rapporterar Sydsvenskan.

Rektor Ann-Sofie Widén beslutade att stänga skolan, som har cirka 185 elever, för dagen.

– Som tur var var ingen ute när det hände. Hade någon hamnat under alla de tegelstenarna hade det inte varit så trevligt, säger hon till TT.

Snön och halkan ställer till problem också på många andra håll i södra och västra Sverige.

I närheten av Lilla Frö på Öland åkte en skolbuss av vägen vid åttatiden i morse. Ingen människa har skadats, enligt räddningspersonal på platsen.

I hamnen i Västervik har ett lok till ett godståg spårat ur och blockerar en väg. Trafiken mot hamnområdet är därmed helt lamslagen, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

Ingen människa har skadats i samband med olyckan och vagnarna var tomma, enligt Lars Yngström, vd på operatören Tågab.

– Det var så mycket is och packad snö på rälsen så att spåret plötsligt försvann, säger han till TT.

SOS Alarm i Växjö har fått många rapporter om avåkningar i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, men det finns inga uppgifter om allvarligt skadade.

Även i Dalsland råder stora problem i trafiken på grund av snövädret.

Melleruds kommun har ställt in alla skolskjutsar och Åsebro skola håller stängt, rapporterar Sveriges Radio Väst. Många mindre vägar är även avstängda för trafik.

Flygtrafiken till och från Köpenhamns flygplats Kastrup drabbas också. Isiga landningsbanor i kombination med starka sidvindar gör att många flyg försenas eller ställs in. Det gäller bland annat avgångar till och från Stockholm.

SMHI varnar för mellan 10 och 15 centimeter nysnö och drivbildning i samband med frisk nordostlig vind i Västra Götaland och för snöbyar och friska vindar i Östergötlands, Kalmar, Blekinge och Skåne län samt på Öland.


TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".