USA varnar för nya terroristattacker

Al-Qaida planerar omfattande terroristdåd i USA inom de närmaste månaderna. Det påstod USA:s justitieminister John Ashcroft vid en presskonferens på onsdagskvällen, men chefen för terroristbekämpningen Tom Ridge ser inga tidsbestämda hot.

– Trovärdiga underrättelseuppgifter från flera källor indikerar att al-Qaida planerar att försöka attackera USA inom de närmaste månaderna, sa USA:s justitieminister John Ashcroft vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Den kommande helgens invigning av minnesmonumentet över andra världskriget, G 8-mötet i Georgia, nationaldagsfirandet, partikonventen med 10 000-tals deltagare i Boston och New York angavs, som tänkbara mål för en terroristattack.

Justitieministern refererade också till al-Qaidas egna uppgifter om att förberedelserna för en mycket omfattande attack mot USA är till 90 procent färdiga.

Polisen förnekar hot
Men polischeferna i Boston och New York säger sig inte känna till några konkrekta hot. Ministern för Homeland Security Tom Ridge har inte höjt säkerhetskoden från läge gult, eftersom hoten inte är specificerade i tid och rum.

Varför lämnar då de ansvariga ministrarna motsägelsefulla uppgifter?

En förklaring kan vara att den särskilda kommission, som utreder 11septermberdåden 2001, kritiserat Vita huset för att de inte då informerade om de varningar som fanns.

Varnar för säkerhets skull
Genom att nu varna och tillsätta en arbetsgrupp på hög nivå har regeringen garderat sig om något skulle hända.

FBI-chefen Robert Mueller sa att al-Qaidaterrorister med europeiska pass kan resa in till USA som turistande familjer. Han presenterar också nya affischer på sju efterlysta, särskilt farliga misstänkta terrorister.

- Om någon gömmer dem eller har några uppgifter om var de kan finnas vill vi att ni stiger fram, oavsett om det är här i USA eller utomlands. Jag uppmanar alla att vara vaksamma och om ni upptäcker något misstänkt kontakta genast polisen, uppmanade FBI-chefen Robert Mueller den amerikanska allmänheten.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista