Produktiviteteten ökar

Den svenska produktiviteten tangerar 25-årshögsta den första kvartalet i år, och också tillväxten är på väg upp. Det har statliga bolåneinstitutet SBAB räknat fram.

Siffrorna ger en bild av en stark svensk ekonomi, och borde även glädja alla företagare som demonstrerade mot regeringen häromdagen men Svenskt Näringslivs nye ordförande Micheal Treschow säger i en kommentar att produktiviteten inte säger något om hur många människor sopm arbetar bara hur mycket de arbetar som har jobb. Fler människor i Sverige måste arbeta, säger Treschow

Produktiviteten som ett mått på hur effektivt näringslivet tillverkar saker, ökade med 5 procent under första kvartalet i år och är därmed den högsta takten under ett kvartal på 25 år.

En officiell siffra kommer i Statistiska Centralbyrån den 9 juni, men SBAB:s chefsekonom Thomas Pousett menar i sitt nyhetsbrev att förhandsindikationerna redan nu pekar mot en rekordhög ökning.

Produktiviteten ökar därmed mer än dubbelt så snabbt nu som genomsnittet under dom senaste tio åren, då den har legat på 2,3 procent per år.

Under första kvartalet 2001 var produktiviteten under noll, alltså negativ.

Ökad produktivitet leder till att hög tillväxttakt. Den beräknas vara omkring 4 procent, under första kvartalet i år. Samma höga tillväxt som nåddes under 2000.

Men snabb tillväxt och ökad produktivitet ger inte automatiskt nya jobb. Tillväxt utan jobb är ett uttryck som snurrat runt bland matkhavare några år och här syns det nu svart på vitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista