Vallokal i huvudstaden Chisinau. Foto: John McConnico/Scanpix

Risk för fortsatt dödläge i Moldavien

"Vi förväntar oss att det ska bli ordning i landet"
1:30 min

När nästan alla röster är räknade i parlamentsvalet i Moldavien står det klart att den liberala regeringskoalitionen får en majoritet. Men det moldaviska Kommunistpartiet är fortfarande största enskilda parti och kan fortsätta att blockera parlamentet från att utse landets president.

Stämningen var euforisk i natt på partiet Liberaldemokraternas valvaka i Moldaviens huvudstad Chisinau. Enligt en vallokalsundersökning hade partiet fått flest röster och till och med gått om Kommunistpartiet. Men när rösterna väl räknades visade sig kommunisterna behålla sin ställning som Moldaviens största parti.

Valdeltagandet på närmare 60 procent var ovanligt högt för Moldavien med dess runt fyra miljoner invånare, och Liberaldemokraterna var det parti som gick starkast framåt. Om partierna i den nuvarande regeringskoalitionen kan fortsätta samarbeta så har de liberala krafterna ytterligare stärkt sin ställning gentemot Kommunistpartiet.

Men det saknas fortfarande några få mandat för att nå upp till de 61 platser som krävs i parlamentet för att kunna utse president. Det betyder att kommunisterna kan fortsätta att blockera presidentkandidater som föreslås av regeringen.

– Vi förväntar oss att det ska bli ordning i landet och att folket äntligen kan börja leva och inte bara existera i misär, säger Taisia som inte vill säga vilket parti hon röstade på.

Den kommande regeringen i Moldavien kommer nu att behöva ta itu med landets stora arbetslöshet, reformer för ökad integration med EU och förhandlingar med utbrytarrepubliken Transnistrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".