EU ser dystert på framtiden

1:40 min

Sysselsättningen kommer att öka i EU:s medlemsländer nästa år - men samtidigt mattas tillväxten av, enligt en ny prognos. En svagare tillväxt gör att EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn nu varnar för att det kan krävas ytterligare sparåtgärder i ett land som Spanien.

Olli Rehn pekade i dag även på Italien som ett land som kan bli tvunget att skära ännu mer i sina statliga utgifter de närmaste två åren för att nå upp till EU:s budgetkrav.

Enligt EU-kommissionens stora ekonomiska höstprognos så stannar BNP-tillväxten på 1,5 procent nästa år i euroländerna. Länderna utanför eurozonen fortsätter att gå lite bättre ekonomiskt, men Olli Rehn pekar framför allt på två problem för den europeiska ekonomin.

Det väntas en svagare efterfrågan på exportprodukter från EU framöver, samtidigt som det fortsätter att vara spänt läge på finansmarknaderna i Europa, enligt ekonomikommissionären. Samtidigt är Olli Rehn glad över att sysselsättningen väntas öka.

Enligt EU-kommissionens nya prognos kommer arbetslösheten i EU sjunka till strax över 9 procent år 2012. Men skillnaderna är stora. Nederländerna och Österrike har en arbetslöshet på ungefär 4 procent, men de närmaste två åren väntas arbetslösheten ligga kvar på mellan 15 och 20 procent i Spanien, Irland, Lettland och Litauen.

EU:s tillväxtprognos

  • Inom hela EU väntas en tillväxt på 1,7 procent av BNP i genomsnitt för de 27 länderna. 2012 spås en tillväxt på 2,0 procent, enligt EU-kommissionens höstprognos.
  • De stora budgetunderskotten i unionen är på väg nedåt, men ländernas skuldbördor blir allt tyngre. Snittsiffran för statsskulden i unionen bedöms bli 81,8 procent av BNP nästa år och 83,3 procent 2012. Långt över tillåtna 60 procent av BNP.
  • Greklands statsskuld bedöms nästa år öka till 150,2 procent av BNP, jämfört med uppskattade 140,2 procent i år.
  • Även Irlands och Belgiens statsskulder väntas bli större än 100 procent av BNP. Irlands budgetunderskott väntas dock falla från rekordstora 32,3 procent i år, till 10,3 procent 2011 och 9,1 procent 2012.
  • Sverige är på många sätt ett positivt undantag i prognosen. I år spås ett budgetunderskott på 0,9 procent av BNP och nästa år räknar EU-kommissionen med att det ska vara nere på 0,1 procent.
  • 2012 spås ett överskott på 1,0 procent. Om kommissionens prognos slår in kommer Sverige då att vara det enda landet i unionen som är tillbaka på plus.
  • Sverige och Slovakien har de starkaste tillväxtsiffrorna i unionen i år med 4,8 respektive 4,1 procent av BNP.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista