Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, en parasit som härjar i Östersund och orsakar svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet
ÖSTERSUND

Försöker spåra källan till magsjukan

"Svårt för de äldre"
1:53 min

I Östersund pågår arbetet med att spåra källan till den magsjuka som 2 000 personer nu anmält att de drabbats av. En misstanke är att det kommunala vattnet från Storsjön är smittkällan.

På kommunens växel får de nästan bara svara på frågor om magsjuka och det är inte lätt att komma fram dit på telefon i dag. Enligt en grov uppskattning befaras mellan 3 000 och 9 000 personer ha råkat ut för parasiten Cryptosporidium.

I dag ska prover från dricksvattnet i Östersund ge svar på om det innehåller tarmparasiten som ger kraftig magsjuka. Men även om Storsjöns vatten är okej kan kranvattnet vara smittkällan, i så fall finns parasiten någonstans ute i vattenledningarna. En annan möjlighet är att människor har smittats av något de ätit.

2 000 personer har nu uppgett i en enkät hos Östersunds kommun att de är eller har varit magsjuka nyligen, rapporterar Sveriges Radio Jämtland.

– Det strömmar in svar hela tiden och vi lägger dem på kartsystem för att ta reda på vart man har ätit, handlat och i vilket nätsystem av dricksvatten man ligger i och så. Vi försöker lagra information på karta för att hitta minsta gemensamma nämnare, säger Jari Hiltula är kommunens miljöchef.

Allmänheten i Östersund uppmanas att koka dricksvattnet. Och det ställer till särskilda problem för äldre, säger sjuksköterskan Helen Antonsson på äldreboendet Brunkullan.

– Det är ju influensaliknande symptom, med diarréer och magkramper och det blir ju svårare för de äldre när de lätt blir uttorkade.

– Vi har klarat oss väldigt bra, men det största problemet är för dem som är lite glömska och går och dricker vatten själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".