Annons för brittiskt spel prövas i rätten

På torsdagen ska en svensk domstol pröva om det svenska spelmonopolet är lagligt eller inte. Det sker i Örebro tingsrätt och det är ansvarige utgivaren för Nerikes Allehanda, Krister Linnér, som är åtalad för brott mot lotterilagen, sedan tidningen publicerade en annons för det engelska spelbolaget Unibet.

– Övervägandet var att testa det nya rättsläget. Det är inte trevligt att vara åtalad, men jag tycker det är viktigt att man får en prövning av detta, säger Krister Linnér på Nerikes Allehanda.

Efter EG-domstolens dom i fallet Gambelli, som avkunnades i höstas, har det vimlat av annonser för utländska spelbolag i svenska tidningar, i tv och på reklampelare. Allt fler spelar hos de utländska bolagen via internet.

Pröva svenska monopolet
EG-domen slog fast att det italienska spelmonopolet var olagligt. Nu vill spelbolagen och också Krister Linnér ha prövat om också det svenska spelmonopolet är olagligt.

I annonsen i Nerikes Allehanda stod vilka vinnarodds spelbolaget Unibet gav på olika hästar i ett travlopp. Därmed har tidningen ”främjat deltagande i ett utom landet ordnat lotteri”, som åklagarens gärningsbeskrivning lyder.

Gäller det svenska spelmonopolet fortfarande fälls Krister Linnér troligen för brott mot lotterilagen.

Första prövningen
Utgången av målet anses intressant, eftersom det är den första rättsliga prövningen av det svenska spelmonopolet efter Gambellidomen.

Även om en tingsrättsdom normalt inte väger tungt är den här domen ändå viktig för om de utländska bolagen ska få in sina annonser i svensk press, säger Jan Nyrén, chefsjurist vid Lotteriinspektionen.

– Jag tror det har stor betydelse i och med att chefredaktören på Nerikes Allehanda personligen är instämd och får ta ansvaret personligen och han blir dömd om det blir en fällande dom. Den riskbedömningen tror jag alla chefredaktörer får ta om de tar in de här annonserna.

I regeringsrätten pågår två andra mål där det svenska spelmonopolet prövas och frågan är viktig för den svenska regeringen.

Utredning om monopolet
På onsdagen tillsatte finansminister Bosse Ringholm en utredning som bland annat ska anpassa de svenska spellagarna till EG-rätten.

Syftet är att behålla monopolet och bedriva spel, som också tar sociala hänsyn.

Krister Linnér tycker att det är hyckleri av både staten och Svenska spel att hävda att man tar ett socialt ansvar.

– Det handlar bara om skatteintäkter till exempel Jack Vegas som är ett spel för den som vill fördärva sin ekonomi, säger Krister Linnér, chefredaktör för Nerikes Allehanda.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista