Reinfeldt: Kan förändra förutsättningarna för diplomatin

"Det är klart att det väcker frågor"
1:00 min

Internetsajten Wikileaks har börjat offentliggöra mer än en kvarts miljon känsliga rapporter från amerikanska diplomater.

Hundratals dokument berör också Sverige, där närmare 700 av dem ska ha skickats från amerikanska ambassaden i Stockholm till USA.

Att dokumenten läcks kan leda till en större försiktighet framöver, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i en första kommentar.

– Det är klart att det väcker frågor om hur vi ska kunna kommunicera inom diplomatin och skicka hem rapporter till våra hemländer om det är så att allt det kommer ut. Det tror jag i så fall kommer att förändra synsättet på vad man skriver, säger Fredrik Reuinfeldt.

På webbplatsen Wikileaks är det bara drygt 200 av de över 250 000 dokumenten som sajten meddelat att man ska publicera under de närmaste månaderna, som hittills offentliggjorts.

Bland annat framkommer diplomaters personliga omdömen om olika politiska ledare. Men även allvarligare uppgifter, som hur Saudiarabiens kung Abdullah uppmanat USA att attackera Iran och stoppa landets kärnvapenprogram.

671 av de läckta dokumenten ska ha skickats från amerikanska ambassaden i Stockholm. Wikileaks uppger att runt 300 är hemligstämplade.

– Det här kan förändra förutsättningarna för diplomati och vad man skriver. Det kan man naturligtvis fundera över även från svensk sida, säger Fredrik Reinfeldt.

Wikileaks avslöjande i internationell media

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".