Borg: Viktigt att inte drabbas av hybris

"Troligt att det är en engångssiffra"
1:09 min

Finansminister Anders Borg varnade vid en pressträff på finansdepartementet i dag för att det finns en allvarlig fara i att tro att allt det svåra nu är över.

– Det är nu väldigt viktigt att vi inte drabbas av hybris, det är utomordentligt viktigt att vi håller i och har ordning och reda i de offentliga finanserna, sa Anders Borg.

– Låter vi banker och bopriser nu blåsa upp svensk ekonomi framöver, då finns det risker för obalanser. När jag satt med irländarna igår så inser man ju att går det väldigt bra och man blir övermodig, ja då lägger man grunden för att det sedan kan smälla ordentligt, säger Anders Borg.

Finansminister Anders Borg tror inte heller att siffrorna är uthålliga - redan nästa år blir tillväxttakten lägre.

Borg menar att det är viktigt att fortsätta med reformer på exempelvis arbetsmarknaden, så att det inte ska bli överhettning på grund av arbetskraftsbrist.

Anders Borg vill inte säga något om huruvida den starka tillväxten till exempel påverkar planerna på att genomföra ett femte steg i det så kallade jobbskatteavdraget.

– Det kan vi komma tillbaka till efter kräftorna, säger Borg och syftar på de budgetförhandlingar som regeringen brukar ha efter sommaren.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".