1 av 2
En tidning i Uganda har publicerat bilder på homosexuella.
2 av 2
Raila Odinga efter att den nya grundlagen antagits i augusti. Foto: Khalil Senosi/Scanpix.

Homosexuella i Kenya riskerar att gripas

"Kommer inte att accepteras"
1:34 min

I Kenya har premiärminister Raila Odinga sagt att homosexuella ska gripas. Uttalandet kommer efter ett bråk om huruvida den nya grundlagen i Kenya tillåter homosexualitet eller inte.

Det var vid ett möte i den vidsträckta slummen Kibera i huvudstaden Nairobi som premiärminister Odinga uttalade sig i går.

"Homosexuella förtjänar att gripas och kommer att bli gripna också. Den sortens beteende kommer inte att accepteras i det här landet", sa premiärministern.

"Eftersom den senaste folkräkningen visat att det finns lika många män som kvinnor i befolkningen finns det inget "behov" av homosexualitet", tillade han.

Hätska uttalanden mot homosexuella och lagar mot homosexualitet i flera afrikanska länder har fått stor uppmärksamhet de senaste åren, senast i Uganda där en tidning för några veckor sedan började publicera bilder på homosexuella, med uppmaningen att de skulle hängas.

I Kenya har debatten om homosexualitet tagit fart igen under hösten efter att landet antog en ny grundlag i augusti. Den slår fast alla människors lika värde och rätt att inte bli diskriminerade, vilket har tolkats som ett stöd för bland annat homosexuella.

När en av landets ministrar tidigare i höstas öppnade en konferens om hiv och aids sa hon att landet måste lära sig att leva med och acceptera homosexualitet.

Efter det kom ett upprop från 74 kristna kyrkor om att ministern måste avgå, och hot om gatudemonstrationer om så inte skedde.

Även muslimska organisationer fördömde ministerns uttalanden och krävde en förklaring av regeringen.

Positioneringen inför nästa val i Kenya har redan börjat, och med sitt uttalande i går visar premiärminister Odinga att han inte tycker sig ha råd att förlora stöd hos viktiga religiösa grupper i samhället.

På de kenyanska tidningarnas ledar- och insändarsidor fortsätter debatten om hur man ska tolka den nya grundlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".