Annica Holmquists fall fick stor uppmärksamhet precis innan valet tidigare i år. Foto: TV4-nyheterna.

Annica Holmquist får ersättning efter omprövning

Den numera riksbekanta Annica Holmquist kommer att få sjukersättning, trots allt. Familjen krävde en omprövning när Försäkringskassan överraskande meddelade att den svårt sjuka Annica Holmquist inte skulle få någon sjukersättning. Nu har alltså Försäkringskassan ändrat sitt beslut.

Dottern Emelie Holmquist berättar hur det gick till när hon lämnade beskedet till sin mamma.

– Hon var så rädd att för att jag skulle ringa med ett dåligt besked att hon först inte svarade, utan hennes syster fick svara i telefon och då berättade jag för henne. Sedan fick mamma telefonen och hon höll på att svimma, hon var tvungen att sätta sig ner.

Annica Holmquist lider av den ovanliga sjukdomen akromegali, som får organ och kroppsdelar att växa okontrollerat, vilket bland annat ger henne svår värk. Och trots att flera läkare konstaterat att hon helt saknar arbetsförmåga på grund av sjukdomen blev hon av med sin sjukersättning den första augusti och beviljades ingen ny.

Hennes fall väckte stor uppståndelse i slutet av valrörelsen och turerna har varit många. Men nu är Emelie Holmquist glad att kunna konstatera att hennes mamma beviljas sjukersättning, det som förr kallades sjukpension. Och hon får sina pengar retroaktivt sedan den första augusti.

– Det här betyder så enormt mycket, för att hennes vardag nu är tryggad. Hon kan fortfarande inte arbeta och göra det som hon tycker allra mest om, men hon kan få leva det liv hon har kvar på ett värdigt sätt.

Emelie Holmquist vill nu ha ett möte med Försäkringskassan och få veta mer om hur det gick till när beslutet ändrades. För hennes mamma är problemet löst, men många andra sjuka behöver fortfarande få stöd och hjälp för att kunna anpassa sig till regeringens nya sjukförsäkringsregler, säger hon.

– För enskilda individer är det här en moment 22- eller Kafka-artad situation, så att det är väldigt viktigt att förstå hur de tänker, säger Emelie Holmquist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista