1 av 2
En plogbil som har fullt upp. Foto: Jonas Franzén/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik: Vädervarningar 29 nov

Oberäknelig flyg-, tåg- och biltrafik i snöovädret

1:48 min

Det är fortsatt problem i trafiken som en följd av snöovädret, med trafikolyckor och svårframkomliga vägar. Även flyget och i viss mån tågtrafiken har drabbats.

En av de värsta platserna är väster om Vänern. För Jesper Fröjd och Kristian Sandberg var det snöskoter som gällde för att ta sig till jobbet i dag.

– Det är en och en halv till två meter snö på vägen. Det lättaste är att ta sig fram över gärdena och i dikeskanterna med snöskoter. Det är det enda sättet, säger Jesper Fröjd.

Hur sena är ni till jobbet egentligen?

– Tre timmar, men vi kommer i alla fall.

Samhällena norr om Vänersborg och Trollhättan tillhör dem som har drabbats värst av snöovädret. I Brålanda kör en traktor förbi och skottar bort ett meterhögt lager snö för att det överhuvudtaget ska gå att komma in på en pizzeria.

Det är kombinationen snö och vind som på flera håll i landet har skapat problem med stora drivor, med olyckor och avåkningar som följd.

E6 vid Uddevalla fick stängas av tidigare i dag. I bland annat Skaraborg har skolskjutsar ställts in och på flera håll finns bandvagnar redo.

Även längs östkusten i Götaland och ner mot Skåne är det stora problem.

En skolbuss med ett 40-tal barn körde på eftermiddagen av vägen i utkanten av Hardeberga mellan Lund och Södra Sandby i Skåne. Inga i bussen skadades, men samtliga evakuerades omedelbart på grund av risken att bussen skulle välta, uppger polisen.

Det råder förseningar i tågtrafiken i södra Sverige på grund av snövädret. Trafikverket manar på sin hemsida resenärer att vara extra uppmärksamma på information via skyltar och högtalare.

De sträckor som drabbats av förseningar är bland andra Katrineholm-Skövde, Järna-Nyköping-Norrköping, Trollhättan-Åmål, Falköping-Nässjö, Ystad-Malmö samt på sträckan Stockholm-Västerås som har ett befarat rälsbrott.

För flyget har det också varit besvärligt. I förmiddags var många avgångar från Kastrup i Köpenhamn inställda och även Malmös flygplats har haft besvär, berättar Thomas Olsson där.

– Prognosen är att det ska fortsätta med stark ostlig vind, vilket gör att det från och till kan vara problem även under eftermiddagen.

Kan det vara så att ni blir tvungna att stänga flygplatsen?

– Inte stänga, men det kan vara som under förmiddagen, att om vi fortfarande har problem kan vissa avgångar fortsatt omdirigeras till andra flygplatser, säger Thomas Olsson på Malmö flygplats.

Reportrar:
Jonas Franzén
Lotta Karlsmark
Daniel Rundqvist
Skoob Salihi, SR Väst
TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista