Wikileaks

"Största säkerhetstabben någonsin"

0:58 min

Det är oerhört bekymmersamt för USA att Wikileaks publicerar dokument som bland mycket annat avslöjar hur Saudiarabiens kung Abdullah manat USA att attackera Iran och stoppa deras kärnvapenprogram. Det säger Fredrik Lindvall på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Som det ser ut i dag skulle det kunna vara den största säkerhetstabben som amerikanska UD någonsin har råkat ut för. Deras viktigaste verktyg har blivit röjt och oanvändbart, säger Fredrik Lindvall, som är säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Utöver att USA:s förtroende nu fått sig en törn och drabbar de stora världspolitiska diskussioner som amerikanerna är inblandade i, menar Fredrik Lindvall att andra länders underrättelsetjänster nu också skulle kunna hitta nycklar i dokumenten till tidigare krypterat amerikanskt material.

Närmare 700 av alla dokumenten ska ha skickats från USA:s ambassad i Stockholm. Runt 300 av dokumenten är hemligstämplade, enligt Wikileaks.

– Riskerna för Sverige är snarare kopplade till hot- och konfliktområden runt om i världen. Kanske personer som har uttalat sig till amerikaner, eller svenskar som amerikanerna pratar om, kan råka illa ut, säger Fredrik Lindvall på FOI.

Wikileaks avslöjande i internationell media

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista