Israeliskt oljebolag köper marknad i Europa

2:08 min

Inget av de stora internationella oljebolagen har någon verksamhet i Israel. Det har varit för politiskt känsligt. I stället har tidigare statsägda israeliska oljebolag blivit privata bolag. Nu köps fler och fler bensinstationer i Europa och USA.

Störst är Delekgruppen, som har fler bensinstationer utomlands än i Israel. Vd sedan sju år är Asaf Bartfield.

– Vi har en stor kedja av bensinstationer i Benelux: Nederländerna, Luxemburg och Belgien. Vi köpte alla BP:s 450 bensinstationer i Frankrike för en månad sen. Vi har en kedja i USA och ett raffinaderi. Mer än hälften av vår vinst kommer från verksamhet utanför Israel, säger Asaf Bartfield.

I Israel är Deleks mintgröna och röda skyltar välkända, men utomlands har Delek behållit de gamla namnen som BP och Texaco i Europa och i USA heter de Mapco.

Bolaget var en gång ett litet statsägt bensin- och bilimportbolag. I dag är det ett av Israels största företag, noterat på Tel Aviv-börsen, med fokus på global energi och infrastruktur.

Vinsten hittills i år ligger på 71 miljoner dollar och aktiekursen har på ett år ökat med nästan trettio procent.

Gruppen kontrolleras av en av Israels rikaste män, multimiljardären 58-årige Yitzhak Tshuva. Han köpte bolagsgruppen för två år sedan.

Hans historia liknar företagets, född i fattig jemenitisk judisk familj med en mamma som inte ens kunde läsa. Rikedomen byggdes i fastigheter. Han ägde tidigare hotell Plaza i New York. När Israel sålde ut infrastruktur och energibolag tog Delek över.

Delek äger landets enda privata kraftbolag, men målet de sista fem åren är att växa utomlands.

– Delek vill investera i västländer för att bli mindre beroende av den israeliska ekonomin, lagar och politiska situation. Mer än femtio procent av verksamheten är utomlands, säger vd Asaf Bartfield.

Förutom bensinstationerna har företaget också avsaltningsanläggningar i till exempel Kina och Chile och borrar efter naturgas i Kazakstan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista