Israel känner sig rättfärdigat av Wikileaks

Ljuv musik för Israel
2:00 min

I Israel sprider sig en känsla av rättfärdigande efter Wikileaks-läckan - där det framgår att det inte bara är Israel som oroar sig över Irans möjligheter att tillverka kärnvapen. Även arabledare som kung Adullah av Saudiarabien anser att USA måste stoppa Iran med militära medel.

Det utpekade landet Iran, däremot, tar Wikileaks med ro och avfärdar det hela som oviktigt rackartyg, sannolikt läckt av amerikanerna själva.

Hugg huvudet av ormen. Det var den saudiske kungens recept på hur USA borde agera gentemot Iran. Ett militärt tillslag innan landet lyckas skaffa sig kärnvapen. Samma tongångar kommer från flera av de andra gulfstaterna. En högt uppsatt arabisk dignitär ska ha liknat Ahmadinejad vid Hitler, ett epitet som annars enbart Israel brukar använda.

Alla dessa avslöjanden om hur västvänliga sunnimuslimska arabledare ser på Iran, är ljuv musik för Israel som länge har larmat om att världssamfundet inte tycks förstå hur farligt Iran är.

Men den utpekade, Ahmadinejad själv, tar Wikileaks läckor med ro och avfärdar alltihop som rackartyg utan betydelse.

För de västvänliga arabstaterna är läckorna mer problematiska. Wikileaks bekräftar det många misstänkt - att både palestinska Fatah och Mubaraks Egypten bidrar till att isolera Hamas och att båda konsulterades inför Israels attack mot Gaza.

Och för dessa västvänliga arabledare handlar hotet från Iran inte bara om kärnvapen, utan också om den arabiska opinionen som i vågor svängt över på Irans sida när de sett hur Iran hjälpt den så kallade motståndsrörelsen mot Israel. Det vill säga Hizbollah i Libanon och Hamas i Gaza. Medan de västvänliga arabledarna hade föredragit att Israel krossat både Hizbollah och Hamas.

Det kanske tydligaste tecknet på hur stora motsättningarna är mellan de korrupta USA-vänliga länderna - Egypten, Jordanien och Saudiarabien - och den radikala axeln bestående av Iran, Syrien, Hamas och Hizbollah - det är citatet från Abu Dhabis kronprins om att Iran är farligare än al-Qaida.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".