Wikileaks grundare Julian Assange.

Förundersökning mot Wikileaks efter USA-läckan

Begär att Wikileaks förklaras som terroristgrupp
1:44 min

USA har inlett en brottsundersökning med anledning av Wikileaks avslöjande av amerikansk diplomatpost. Det är den första konkreta reaktionen från det officiella USA. De som visar sig skyldiga kommer att åtalas, säger USA:s justitieminister.

– Vi har en pågående förundersökning med anledning av Wikileaks avslöjanden, sa justitieminister Eric Holder vid en presskonferens i dag.

Utredningen genomförs tillsammans med försvarsdepartementet. Holder sa att offentliggörandet av interna rapporter utsätter bland annat uppgiftslämnare till amerikanska diplomater för livsfara.

Det framgick inte om det är en ny förundersökning med anledning av de senaste avslöjandena. En sådan inleddes redan när Wikileaks offentliggjorde dokument först om Afghanistan och sedan om Irak och en amerikansk underrättelsesoldat är häktad för att ha lämnat materialet till Wikileaks.

Vita Huset har också utfärdat direktiv till USA:s olika myndigheter att skärpa rutinerna för hantering av hemligt material så att sådant inte läcker ut.

Den senaste publiceringen har väckt stor upprördhet i USA och en ledande republikan har till exempel begärt att Wikileaks officiellt ska förklaras vara en terroristorganisation.

Läckan är extremt besvärande för amerikansk diplomati eftersom många i omvärlden nu inte längre kommer våga prata med amerikanska diplomater och det kommer att försvåra för USA att bedriva sin politik.

Publiceringen är också pinsam eftersom rapporterna bland annat innehåller nedsättande omdömen om främmande staters ledare och kontroversiella uttalanden i känsliga frågor av utländska politiker.

I en rapport ska utrikesminister Hillary Clinton ha uppmanat amerikanska diplomater att spionera på sina utländska kollegor i bland annat FN. Clinton ska senare i dag hålla en presskonferens, förmodligen just om Wikileaks.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".