Forsmarks kärnkraftverk är ett av de svenska verken som ska se till att Sverige slipper rekordhöga elpriser även i vinter. Foto:Tomas Oneborg/Scanpix.

Maximal kärnkraft ska hålla nere elpriset

"Priset påverkas av tillgänglig produktionskapacitet"
1:52 min

I går steg elpriset till sin högsta nivå hittills den här vintern när kylan nu har tagit sitt grepp om hela landet, men risken för att elpriserna ska nå samma höga nivåer som förra vintern har minskat i och med att alla tio kärnkraftverk i Sverige i dagarna ska vara igång igen.

I morgon startas reaktorerna Ringhals Ett och Oskarshamn Tre.

Torbjörn Larsson är presschef på elbolaget Eon.

– Vi har ju sett att med den senaste temperatursänkningen har efterfrågan på el också ökat. I nuläget ser vi inte att det är någon risk för de prispikar som vi hade förra vintern. Vi har en rätt så stabil vintergång på kärnkraften. Inom kort kommer de sista två sista reaktorerna på också, säger Torbjörn Larsson.

På energimarknadsinspektionen säger man att det verkar som att elbolagen kommer att klara att starta upp de två reaktorerna denna vecka.

Skillnaden mot förra vintern, då kärnkraftsdriften bara var 50 till 60 procent, är att man inte utför samma komplicerade arbeten i reaktorerna i år.

Tommy Johansson är avdelningschef på energimarknadsinspektionen.

– Det händer att arbeten i kärnkraftsreaktorer blir försenade, men det finns en skillnad i år jämfört med förra året. I år och nu handlar det om normalt underhållsarbete. Förra året var det omfattande ombyggnationer för att höja effekten i kärnkraftverken. Den typen av ombyggnationer löper en större risk att bli försenade än normalt underhållsarbete, säger Tommy Johansson.

Elpriserna då? Det genomsnittliga priset för november har enligt Tommy Johansson hållit sig inom ramarna för det normala. Det har legat på strax över 50 öre per kilowattimme på elbörsen.

Det verkar inte som att det kommer att bli samma höga elpriser i vinter, som förra vintern, enligt Tommy Johansson.

– Priset påverkas av tillgänglig produktionskapacitet. Det gäller även för kärnkraften. Är kärnkraftsreaktorerna ur drift bidrar det till att priset stiger.

Nu ser det alltså ut som att de kommer att tas i drift. Då kanske det inte är lika stor risk att det blir sådana här prisstegringar som förra vintern?

– Precis, det skulle man kunna säga, säger Tommy Johansson, avdelningschef på energimarknadsinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".