USA:s utrikesminister Hillary Clinton beklagade djupt att dokumenten har läckt ut. Foto: Evan Vucci/Scanpix.
USA:S UTRIKESMINISTER HILLARY CLINTON:

"En attack mot hela internationella samfundet"

1:51 min

Wikileaks avslöjande av en kvarts miljon hemliga amerikanska diplomatrapporter är olagligt och farligt, sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton när hon i kväll för första gången kommenterade Wikileaks uppgifter.

Det var en sammanbiten utrikesminister som framträdde på State Department i Washington och för första gången uttalade sig om den diplomatiska kris som har uppstått efter Wikileaks avslöjanden.

– Det här är en attack inte bara mot USA:s utrikespolitik, utan mot hela det internationella samfundet och mot världens säkerhet, sa Hillary Clinton.

Den läckta diplomatposten innehåller mängder av små och stora avslöjanden som kan bli ytterst besvärande för USA. Bland annat avslöjas hur ledare i arabvärlden uppmanat USA att anfalla Iran.

Det ska också finnas rapporter om att amerikanska UD har uppmanat sina diplomater till spioneri. Diplomatposten innehåller också pikanta och mindre smickrande omdömen om en rad utländska ledare.

Hillary Clinton beklagade djupt att dokumenten har läckt ut, men försökte samtidigt släta över och dämpa följderna av läckan.

– Vårt samarbete med omvärlden kommer inte att ta skada, hävdade Hillary Clinton, som också sa att utrikesdepartementet nu vidtar åtgärder för att hindra fler läckor.

Justitiedepartementet meddelar att en brottsundersökning har inletts kring Wikileaks. De skyldiga kommer att åtalas, sa justitieminister Eric Holder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista