Efter rekordtillväxten väntas räntan höjas

"December-februari känns kassaskåpssäkert"
2:59 min

I måndags kom tillväxtsiffran för det tredje kvartalet, rekordstarka 6,9 procent. Svensk ekonomi har så bra fart nu att en ny räntehöjning från Riksbanken är ofrånkomlig.

Annika Winsth är chefsekonom på Nordea.

– Jag tycker att det stärker synen att Riksbanken fortsätter att höja räntan. Vår prognos är att de höjer den med 25 räntepunkter i december, februari och april. Då har vi 1,75 procent. Vi fick förra veckan också lite högre inflationsförväntningar, och det tillsammans med en väldigt stark BNP-siffra indikerar att Riksbanken fortsätter.

Vad tror ni räntan toppar på?

– Vi gör prognos två år framåt i tiden, och då ligger reporäntan på 3 procent, enligt vår prognos, säger Annika Winsth.

I dag är riksbankens reporänta 1 procent, efter tre snabba höjningar i år, i juli, september och oktober.

Hushållens lån till framför allt bostäder växer med ungefär 9 procent på årsbasis till ständigt nya rekordnivåer, och priserna fortsätter upp. Många oroas över risken för uppblåsta fastighetspriser, en bobubbla.

En reporänta i dag på 1 procent ger rörliga banklån på ungefär 2,8 procent hos de vanligaste bolåneinstituten.

Om riksbanken höjer räntan en gång till, nu i december, och sedan en gång till och en gång till, vilket ligger i förväntningarna, får hushållen räkna med en låneränta på kanske 4,5 procent, om Nordea prognos på 3 procent om två år slår in.

Riksbankens räntebana har legat betydligt högre än så men den justerades ner lite grann vid det senaste beslutet, men den ligger fortfarande ganska mycket högre än marknadens bedömning.

Oavsett kurvans lutning så betyder det att det kommer att börja svida i plånboken för ganska många hushåll. De har ju vant sig vid att kunna öka konsumtionen av bostäder, bilar, kläder, skor, möbler och resor. Det kan bli lite kärvare med det nu framöver.

Det finns en liten reservation och det gäller tillförlitligheten i Statistiska Centralbyråns siffror. Redan nu skriver SCB ner tillväxten under andra kvartalet med 0,2 procentenheter till 5 procent. Det kan mycket väl bli en revidering av tredje kvartalets 6,9 procent också.

Riktigt så illa som det var våren 2008 lär det inte bli, då SCB:s BNP-beräkning för andra kvartalet ledde till en snabb höjning av reporäntan. Den gången var det en felräkning bakom tillväxtsiffran.

Sedan kom finanskrisen och snabba räntesänkningar.

Cecilia Skingsley är analyschef på Swedbank.

– Det kommer att bli ytterligare räntehöjningar 2011 och 2012, men december och februari känns ganska kassaskåpssäkert mot bakgrund av de här starka tillväxtsiffrorna som Sverige just nu levererar.

Finns det någon risk att Sverige skulle hamna i ett läge där man har väldigt mycket högre ränta än omvärlden, som ECB-räntan och den amerikanska räntan?

– Det man ska se upp för är att en ränta som ligger avsevärt högre än omvärlden kan ge en förstärkning av växelkursen. En väldigt mycket starkare krona blir ett skäl för Riksbanken att avvakta lite, säger Cecilia Skingsley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".