Tysk polis jagar känd islamist

I Tyskland jagar nu polisen landets mest kände islamist, turken Mettin Kaplan, efter att han gått under jorden. En domstol har beslutat att han ska utvisas men när polisen kom för att hämta honom på torsdagsmorgonen var hans lägenhet tom.

På tysk tv ser man bilden - svarta glasögon, svart skägg och svart huvudbonad. Tysklands mest kände islamist, Metin Kaplan alias kalifen från Köln, har gått under jorden och än en gång gett tysk polis huvudvärk.

Utvisning stoppades
Förra året släpptes han ur fängelse. Han hade då avtjänat ett fyraårigt straff för anstiftan till mord och skulle därefter sättas på ett plan direkt till Turkiet där han är misstänkt för att ha planerat att spränga det turkiska nationalmonumentet i Ankara, Kemal Ataturks mausoleum.

Men en tysk domstol stoppade utvisningen. Risken ansågs allt för stor för att Kaplan skulle utsättas för tortyr i turkiskt fängelse. Turkiska regeringen klagade upprört hos den tyska regeringen, som inte kunde göra något.

Förbjuden organisation
Kaplan blev istället kvar i Tyskland och anses ha fortsatt att bygga upp sin organisation som är förbjuden här och som klassas som djupt odemokratisk och antisemitisk. Sammanlagt 5 000 tyska poliser deltog i en razzia mot organisationen i vintras, då över 1100 lägenheter söktes igenom.

En domstol har nu gett klartecken till utvisning, men när polisen skulle hämta Kaplan på torsdagsmorgonen i hans lägenhet som i månader stått bevakad, var den för polisen pinsamt tom.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista