Kina kan vara redo att bryta med Nordkorea

"Ett allvarligt bekymmer"
1:47 min

Relationerna mellan Kina och Nordkorea svajar, visar läckta dokument från amerikanska ambassader som webbsajten Wikileaks har publicerat. Vissa kinesiska representanter har börjat överge tanken på Nordkorea som en strategisk partner och i stället börjat se landet som ett hot.

Kinesiska representanter ser Nordkorea som ett stort problem och kan tänka sig att acceptera ett återförenat Korea i framtiden, enligt hemligstämplade anteckningar från det amerikanska utrikesdepartementet som publicerats av den brittiska tidningen the Guardian. De läckta dokumenten har förmedlats av organisationen Wikileaks.

Efter att en nordkoreansk attack dödade två civila sydkoreaner och två soldater på ön Yeongpyon förra veckan har trycket ökat på Kina att använda sitt inflytande över Nordkorea för att stoppa en upptrappning av konflikten på Koreahalvön.

Men Kina har ingen enkel lösning. Av de amerikanska diplomatiska anteckningarna framgår att bland annat den kinesiska ambassadören i Kazakstan sagt att Nordkorea är ett allvarligt bekymmer och beklagat att Kina inte har mycket inflytande över landet.

Kina och Nordkorea var en gång kommunistiska allierade och hundratusentals kinesiska soldater stupade i Koreakriget mot Sydkorea och USA. Den tiden är förbi, och i dag har Kina mer gemensamt med Sydkorea, Japan och USA genom viktiga handelsrelationer och ekonomiska band.

Enligt ett annat läckt dokument sa Sydkoreas vice utrikesminister och numera säkerhetsrådgivare Chun Yung-Woo till amerikanska diplomater att mer sofistikerade kinesiska representanter har börjat anse att Nordkorea genom sina kärnsprängningar har börjat tappa sitt strategiska värde som en buffertstat för Kina.

Kina föreslår nu att försöka minska spänningarna i regionen genom att sätta i gång de så kallade sexpartssamtalen igen för att genom förhandlingar försöka få Nordkorea att överge sitt kärnprogram. Men USA och Japan ser samtal som ett sätt att ge efter för Nordkoreas militära hot, och vill i stället fortsätta med sanktioner.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".