Kerstin Hessius ny AP-fondchef

Uppdaterad 16:31
Kerstin Hessius blir ny chef för Tredje AP-fonden och blir därmed den första kvinnliga ordföranden för en AP-Fond. Hon är idag chef för Stockholmsbörsen, ett jobb som hon haft i snart tre år och har tidigare varit vice riksbankschef. Hon börjar sitt nya jobb 1 september.

Hon tycker att det nya jobbet, som VD för Tredje AP-fonden, i mycket liknar det hon nu har som chef för Stockhoms-börsen.

– Det här är aktieplaceringar i stor utsträckning. Det är ju att placera pensionskapitalet så att vi får en bra avkastning. Dessutom ser jag Tredje AP-fonden som en väldigt professionell och dynamisk organisation. Jag tror att vi har stora förutsättningar att förvalta pensionskapitalet på ett bra sätt.

Arbetat som vice riksbankschef
Det var i vintras som beskedet kom att Tomas Nicolin efter sex år som chef för Tredje AP-fonden skulle lämna det jobbet och i stället bli chef för pensionsjätten Alecta. Tidigare hade fondens styrelseordförande, finansmannen Johan Björkman tvingats sluta efter misstänkt insiderhandel.

Kerstin Hessius har tidigare varit vd för Östgöta Enskilda Kapitalförvaltning, vice riksbankschef och de senaste tre åren vd för Stockholmsbörsen. Hon har också suttit med i den så kallades kodgruppen, som arbetat fram en kod för hur bolag ska styras, i samarbete med bland andra regeringens förtroendekommission.

Beröm från ordföranden
Claes de Neergaard, fondens styrelseordförande, har bara berömmande ord att säga om fondens blivande vd och säger att Kerstin Hessius är som klippt och skuren för sitt nya jobb.

Själv uppskattar hon hans lovord.

– Det är glädjande att han har sagt det. Det är klart att jag bedömer att jag är kvalificerad, säger Kerstin Hessius.

Den tidigare vd:n Tomas Nicolin kritiserade bland annat Skandias optionsprogram. Hur ser du på institutionernas engagemang och deras ägaransvar?

– Jag har ju suttit med i Kodgruppen för svensk bolagsstyrning och jag tycker att det ska bli spännande och viktigt att vara en av de ägare som ska förvalta ägaransvaret som koden innebär, dvs. att ägarna ska ta ett större ansvar. Det är väldigt viktigt att man har en god balans mellan ägare, styrelse och ledning i bolagen. En del är ju att ägare ska uttrycka sin syn på vissa frågor, säger Kerstin Hessius, från 1 september chef för Tredje AP-fonden.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista