Dagen efter valet i Port-au-Prince. Foto: Guillermo Arias/Scanpix.

OAS godkänner Haitival

"Folkets vilja måste respekteras"
2:02 min

Internationella valobservatörer i Haiti går på valmyndighetens linje och menar att valet – trots mängder av oegentligheter – bör accepteras. Även kandidater som i söndags krävde att valet skulle ogiltigförklaras har nu backat.

Av söndagskvällens upprördhet syntes just ingenting i Port au Prince igår.

Sent i söndags, medan demonstranterna vällde nerför Delmasgatan i Port au Prince, satt valmyndighetens medlemmar med nerdragna basebollmössor – som om de skämdes - och förklarade att bara 3,5 procent av vallokalerna hade haft problem. I övrigt, sa de, hade valet gått i stort sett korrekt till.

Då uppfattades det som ett hån.

Men igår fick de stöd i den uppfattningen av de Amerikanska staternas, OAS, valobservatörer.

Alla sa sig vara bekymrade över allt fusk, den dåliga organiseringen, våldet och alla andra problem, men, tycktes man mena, bättre än så här blir det inte.

Och igår tycktes också de kandidater som i söndags krävde att valet skulle ogiltigförklaras acceptera det.

Michel Martelly, den välkände sångaren Sweet Mickey, höll en presskonferens där han mer eller mindre utropade sig som segrare.

– Folkets vilja måste respekteras, sa Michel Martelly och krävde att alla röster räknas.

Haitis stora stjärna, hip-hoparen Wyclef Jean, som valmyndigheten nekat att ställa upp som presidentkandidat, höll också presskonferens.

– Vi haitier, sa Wycliff Jean, har en stor svaghet. Vi vill alla vara chefen, bossen, den som bestämmer…

Senare på måndagen sa Milande Manigat, en av favoriterna, att också hon menade att det nu inte fanns något annat alternativ än att vänta in valresultatet.

Om valmyndigheten inte gick med på kravet att göra om valet så var, menade hon, det minst dåliga alternativet att arbeta för att den andra valomgången i januari blir bättre än den första.

En pragmatisk hållning som kanske kan bidra till lugn.

Men säkert är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".