Eurosedlar och mynt. Foto:Joerg Sarbach/Scanpix.

EU-pengar går inte till rätt ändamål

Storföretag har gynnats
1:57 min

Den ekonomiska krisen har gjort att hundratals miljarder av EU-stödpengar inte kommit till användning. Dessutom går pengar till ändamål som de inte är avsedda för. Det visar en granskning av EU:s jättelika strukturfonder som den brittiska affärstidningen Financial Times publicerar i dag.

Nästan lika mycket pengar som hela Sveriges bruttonationalprodukt - 3200 miljarder kronor - så mycket ska EU under åren 2007 till och med 2013 använda för att minska de ekonomiska skillnaderna mellan olika regioner och länder inom unionen.

Men nu när halva tiden gått så har bara en tiondel av pengarna kommit till användning. Huvudförklaringen är den ekonomiska krisen. För när pengar ur EU:s så kallade strukturfonder ska satsas på till exempel en väg i Bulgarien så kräver EU att bulgariska myndigheter betalar hälften av investeringen. Men under den ekonomiska krisen så har många medlemsländer helt enkelt inte haft råd att ställa upp med sin del.

Financial Times granskning visar också att kontrollen av hur EU:s strukturfonder används är otillräcklig och att mycket pengar har gått till felaktiga ändamål - till exempel så har storföretag som IBM, Coca Cola och svenska H&M gynnats trots att det enligt reglerna framför allt är små och medelstora företag som ska stödjas.

Från 1993 till 2006 betalades 60 miljarder kronor ut på ett regelvidrigt sätt. Pengarna har krävts tillbaka av EU men fortfarande fattas 15 miljarder kronor. Pengar som säkert är förlorade för alltid är de hundratals miljoner kronor som misstänks ha hamnat i fickorna på den organiserade brottsligheten.

Andra användningsområden som kan diskuteras är att stödpengar utnyttjats av företag för att flytta verksamhet från ett EU-land med högre löner till ett annat med lägre löner. Pengar har också satsats för att bygga upp en cigarettfabrik samtidigt som EU spenderar stora summor på att minska rökningen inom unionen.

Fakta om granskningen

Financials Times granskning av EU:s stödfonder har gjorts tillsammans med den brittiska organisationen för undersökande journalistik Bureau of Investigative Journalism.

För att ta reda på vart pengarna från EUs strukturfonder tar vägen har det upprättats en databas med över 600.000 olika stödprojekt. Databasen är tillgänglig för allmänheten via länken #link=234741#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".