1 av 2
"Med fleece och ylle i vagnen så håller barnen värmen," säger dagmamman Sussi Lindqvist. Foto: Lotta Karlsmark/Sveriges Radio.
2 av 2
Dagmammorna Susanna Bergström (tv) och Sussi Linqvist (th) är utomhus med barnen oavsett väderlek. Foto: Lotta Karlsmark/Sveriges Radio.

Sträng kyla väntas i hela landet

1:25 min

Kallt och åter kallt blir det framöver, enligt SMHI. I Stockholmsområdet kommer temperaturerna att ligga på neremot tio grader under medeltemperaturen – minus 15 till 20 grader på natten.

– De närmaste dagarna fortsätter det att vara kallt och man kan räkna med att det långt ner i Götaland kan handla om temperaturer ned emot 15 minusgrader nattetid, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Hur kommer det sig att det blir så kallt?

– Luften har ursprungligen legat någonstans i Grönlandstrakterna. När den kommer hit och hälsar på och vi inte har särskilt mycket solvärme, då blir temperaturerna låga.

Någon som är rustad för att vara ute i kylan är dagmamman Susanna Bergström. Hon och hennes kollegor har så kallad ur och skur-verksamhet, vilket betyder att de är ute största delen av dagen med barnen.

Ekot träffade henne på Tranebergsängen i Stockholm.

– Med bra kläder funkar allt. Det är bara att vara ute ändå. Barnen behöver frisk luft, och vi håller oss friska allihop. Sedan går vi självklart in emellanåt också, säger Susanna Bergström.

Hur klär ni på barnen så de klarar sig i det här vädret?

– Det är föräldrarnas uppgift, men det är lager på lager.

Några som har drabbats av kylan är de äldre och anställda på Knutens dagcentral i Hallsberg. Där får de ha på sig täckjackor inomhus eftersom inomhustemperaturen har pendlat mellan 16 och 17 grader de senaste två veckorna.

Viola Fallqvist är frivilligarbetare i caféet vid Knutens Dagcentral i Hallsberg.

– Vi var här i går kväll ett par timmar och jobbade, och jag var helt blåfrusen. Det är jättekallt. I morgon blir det långkalsonger. Jag ska hit och jobba hela dagen, säger Viola Fallqvist.

– Det går an, men det drar otäckt kallt. I lägenheten har jag 17 grader bara, säger Birgitta Axelsson, boende på knutens dagcentral i Hallsberg.

Förra året den här tiden låg temperaturen på ett par grader över medel, som är runt nollgradigt, för Götaland. I år så blir det på sina håll alltså ned emot tio grader under medeltemperaturen. Och det här kalla och klara vädret verkar hålla i sig, det säger Sten Laurin.

– Temperaturerna kommer att ligga kvar på minussidan, säkert en vecka till. Kring nästa helg kan det tillfälligt komma in plusgrader i de sydligaste delarna av landet. Men sedan är vi tillbaka på minussidan, säger han.

Vad gäller vägarna, är enligt trafikverket alla vägar i landet öppna, inga stopp eller några större olyckor är inrapporterade.

På sina håll i Stockholmsområdet kan det vara problem med halka. Det är nämligen för kallt för att salta vägarna, och att sanda går inte heller, eftersom sand antingen blåser bort eller hamnar i diket efter bara någon halvtimme.

På E22 vid Gamleby/Västervik så ligger flera långtradare i diket sedan i går då de körde av vägen. I södra Dalsland är det besvärligt väglag på sina håll, partier med mycket snö där man röjer för fullt

Framåt eftermiddagen kan det bli sämre väglag uppåt Upplandskusten, där det kan komma nederbörd och förekomma siktproblem.

Tågtrafiken flyter på, enligt SJ. Inga tåg är inställda eller försenade tåg på grund av vädret.

Att det blir så här kallt i delar av landet har en mycket positiv bieffekt, nämligen att det blir färre olyckor med personskador och dödsolyckor, det säger Lennart Hälsing, pressinformatör på Trafikverket.

– På vintern när det är dåligt väglag och svårt att ta sig fram, så är det trots allt så det inte går lika fort och svåra personskador och dödsolyckor i trafiken sjunker, säger Lennart Hälsing.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista