Klicka för grafik - Helikopterrånet

Hovrättsförhandlingar om helikopterrånet i dag

1:27 min

I Svea Hovrätt inleddes i dag rättegången om ett av Sveriges mest uppmärksammade rån, det så kallade helikopterrånet mot en värdedepå i Västberga i september förra året.

Flera av männen som dömdes för inblandning i tingsrätten vill frias, men åklagare Leif Görtz yrkade i stället på skärpta straff.

– Vi yrkar att hovrätten dömer för grovt rån, i enlighet med åtalet, att hovrätten också dömer för förberedelser till grovt rån, att hovrätten skärper de pådömda fängelsestraffen, det sade åklagare Leif Görtz när förhandlingarna om helikopterrånet inleddes i Svea Hovrätt under förmiddagen.

Åklagaren tecknade sedan sin bild av hur rånet gick till. Han visade bilder på hur helikoptern landat, hur rånarna sprängt sig in i depån och sedan hissat upp pengasäckar med ett rep som lämnats kvar på taket.

Rånarna fick med sig 39 miljoner kronor. Att det inte blev mer beror enligt åklagaren på att de hade en kamp mot klockan.

I tingsrätten dömdes sju män till fängelse i mellan ett och sju år för inblandning i rånet. Domen har överklagats både av åklagaren och av flera av de dömda som vill frias helt.

Längsta straffet, sju års fängelse, fick den man som enligt domstolen flög helikoptern och en som via DNA-spår kan knytas till bland annat sprängmedel inne i depån.

– Jag bestrider åklagarens ändringsyrkande och yrkar för egen del på att han frikänns från ansvar för grovt rån, sade mannens advokat Peter Lindqvist.

Förhandlingarna i hovrätten kommer att pågå i 16 dagar och avslutas i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista