Demonstranter sköts ihjäl i Libanon

Uppdaterad 21:45
I Libanon dödades på torsdagen minst fem personer när polisen sköt mot demonstranter som protesterade mot höga bensinpriser. Över hela landet pågår protester mot arbetslöshet och sviktande ekonomi.

Det började som en liten demonstration med bara ett 40-tal personer i en av de södra fattiga förorterna till huvudstaden Beirut.

Efterhand anslöt sig allt fler människor till de här protesterna mot försämrade ekonomiska villkor där just bensinpriset har blivit en symbolfråga. Till slut var det flera hundra, kanske tusen människor, i demonstrationen och de satte eld på däck som blockerade vägarna i området.

Polisen öppnade eld
Efter att ha misslyckats att skingra folkmassan med vattenkanoner sköt polisen mot demonstranterna för att få slut på protesterna. Enligt sjukhuskällor dödades tre personer och ett tiotal har också skadats.

I Libanon har det nu under flera veckor varit i huvudsak fredliga strejker och demonstrationer riktade mot regeringens oförmåga att hantera landets sviktande ekonomi.

Facklig protestdag
På torsdagen hade fackförbundet CGTL, en libanesisk motsvarighet till LO, utlyst en allmän protestdag mot korruption, arbetslöshet och det höga bensinpriset. Kravet är att priset sänks från omkring 6 kronor och 50 öre litern till knappt 4 kronor litern.

Regeringen har lovat en sänkning, om än inte så stor, men den har inte blivit av. Därför hörsammade många uppmaningen till strejk och demonstration.

Den libanesiska ekonomin lider bland annat av höga budgetunderskott. Återuppbyggnaden av landet efter många års inbördeskrig har kostat stora summor och utgifterna är omkring 40 procent större än inkomsterna. Detta tillsammans med att allt fler libaneser drabbas av arbetslöshet har gjort att många får det sämre trots att det snart är 15 år sedan inbördeskriget tog slut.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".