Sveriges Radios sydeuropakorrespondent Alice Petrén i Lissabon. Foto: Sveriges Radio.

Portugals ekonomi nära att falla

2:35 min

Eurokrisen är ännu inte över och räddningspaketet till Irland i helgen tycks inte lugna marknaderna. Tvärtom steg låneräntan för det likaså skuldtyngda Portugal, som pekas ut som nästa möjliga dominobricka att falla. Räntorna steg också för Spanien i går.

Portugals premiärminister Socrates avvisar bestämt att landet kommer att behöva hjälp från utlandet, men i huvudstaden Lissabon är tongångarna annorlunda.

Hjälp utifrån är den enda lösningen, tror David, en äldre man som säljer pappersvaror här i centrala Lissabon. Han talar om brist på disciplin och om hur portugiserna har levt över sina tillgångar, på kredit.

Fast kris är det ju i hela Europa, understryker han. Den är global.

För egen del märker pappershandlaren att försäljningen har halverats.

Han radar upp problem, som han tror driver Portugal till att behöva hjälp. Det saknas kontroll över bankkonton och hur folk tjänar sina pengar. Det är alldeles för lätt att skriva över bilar och ägodelar på företag och smita från skatt och det gör att rika blir rikare och de fattiga offras.

Portugals parlament antog i fredags en statsbudget för nästa år 2011, som innebär sänkta löner för statsanställda, skattehöjningar och åtstramningar inom till exempel sjukvården. Infrastrukturprojekt har redan skjutits på framtiden.

Sammantaget ska detta minska budgetunderskottet med flera procentenheter. Många säger att redan det första kvartalet nästa år kommer att utvisa om sparpaketet ger resultat. Om inte förr, blir det en känslig period.

David ser ingen poäng med en generalstrejk, som den förra onsdagen, för nu handlar det om att återvinna förtroende för Portugal.

Pappershandlaren har bott i London, men valde trots problemen att återvända. Han prisar sitt hemland. En kund, Andreia Marais, stämmer in i samtalet. Hon är övertygad om att Portugal kommer att påtvingas insatser från EU och Internationella Valutafonden.

Spanien står för många lån till Portugal och hör samtidigt till de största ekonomierna med eurovalutan. För att Spanien ska klara sig undan, måste därför Portugal rensas bort som orosmoment, går resonemanget här.

Fast kanske faller Spanien också, säger vissa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista