Tre flyktingar från Yeonpyeong ber tillsammans. Foto: Ha Sa-hun/Scanpix.

Oviss framtid för sydkoreanska öflyktingar

"Jag har tvingats lämna allt"
2:38 min

Nordkorea har i dag gett nya detaljer om sitt nukleära program, som omvärlden fruktar syftar till att bygga fler atombomber. Samtidigt är spänningen på Koreahalvön fortsatt hög, efter förra veckans nordkoreanska artilleriattack mot en sydkoreansk ö.

Angreppet var det första mot en civil bosättning sedan Koreakriget.

"Jag har tvingats lämna allt jag byggt upp under hela mitt liv", säger den förtvivlade 79-åriga flyktingen Jung Soon Sun.

Hon sitter på golvet, med en ljusblå filt över benen, i vad som liknar en stor gymnastiksal. Omkring henne finns över 1 000 andra flyktingar från Nordkoreas artillerianfall mot den sydkoreanska ön Yongpyeong för exakt en vecka sedan. Fyra människor dog och 18 skadades.

"Jag var på väg hem från stranden efter att ha fångat lite ostron. Då började granaterna plötsligt slå ner omkring mig", berättar Jung Soon Sun.

Hon säger att hon ännu en vecka senare har värk i öronen efter smällarna.

Hon och runt 1 000 andra öbor inkvarteras nu i en fritidsanläggning i staden Incheon, någon timme från Seoul.

Från att ha varit aktiva och självständiga öbor, många av dem fiskare, tillbringar de nu dagarna i en oviss flyktingtillvaro, beroende av bidrag från staten.

En del jag talar med säger att de är traumatiserade efter attacken och aldrig vill återvända till ön, som ligger bara tolv kilometer från den nordkoreanska kusten.

Många är rasande över Nordkoreas anfall. Det gäller även det sydkoreanska samhället i stort. Många har förbittrats över attacken som drabbat öbor som Jung Soo Sun.

Mätningar visar att det skett en kraftig omsvängning i opinionen. 80 procent av sydkoreanerna vill nu se tuffare militära tag mot Nord.

"Vi har gett dem så mycket hjälp genom åren, mat och konstgödsel och annat, och så attackerar de oss så här", säger Jung Soon Sun.

President Lee Myung-bak talade i tv och fördömde Nordkoreas attack mot civila öbor som barbarisk och som en krigsförbrytelse. Han varnar för skarp vedergällning om Nord attackerar igen.

För 79-åriga Jung Soon Sun, som sitter på sin flyktingmadrass på golvet, är den senaste veckans kris extra upprörande eftersom hon har fem syskon på andra sidan gränsen, i Nordkorea.

Som 19-åring lyckades hon fly till sydsidan under Koreakriget och har inte haft någon kontakt med familjen sedan dess.

"Det går inte en dag utan att jag tänker på mina fem yngre syskon", säger hon.

Hon hade hoppats att kunna leva ett stilla pensionärsliv på Yongpyeong och vänta på en fredlig återförening mellan Nord- och Sydkorea, så att hon en dag skulle få se sina syskon igen.

"Nu är framtiden än mer oviss", säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".