Peson stärktes mot dollarn

Det blev trångt i Buenos Aires finanskvarter när argentinarna för första gången på mer än tio år fick möjlighet att fritt växla sina peso till flytande kurs på måndagen, rapporterar TT.
Men det befarade pesoraset uteblev. I stället stärktes peson mot USA-dollarn. Efter ett beslut i Högsta domstolen i Buenos Aires som förklarade restriktioner för bankuttag olagliga tvingade president Eduardo Duhalde valutahandeln att hålla stängt hela förra veckan. Inför återöppnandet av handeln på måndagen varnade presidenten för valutaspekulanter som ville ha ner peson till kursen tio mot en USA-dollar - en tiondel av värdet för bara ett par månader sedan, vilket skulle kunna leda till hyperinflation. Men talet om centralbankens 14 miljarder dollar (cirka 150 miljarder kronor) i valutareserv, som kan användas till stödköp av peson, verkade ha tagit skruv på måndagen. Från den senaste stängningskursen på 2:05 peso per dollar den 1 februari föll peson inledningsvis till 2:30. Vissa växlingskontor ville stundtals ha upp till 2:50 peso för en dollar. Men fallet kom av sig och vid stängningen av valutakontoren hade peson återhämtat sig. Då kostade en dollar 2:03 peso vid större valutaaffärer i Buenos Aires. Den stärkta peson gav direkt utslag på börsen i Buenos Aires. Merval-indexet föll med 9,3 procent, neddragen av tunga aktieras i bland annat finans- och energisektorn. Börsraset kan även förklaras med en nedskrivning av argentinska företags kreditbetyg av Standard & Poor's på måndagen. Regeringen kan alltså delvis tacka sin valutareserv för det uteblivna peso-raset. Därtill kan Duhaldes beslut att behålla vissa uttagsrestriktioner för bankkonton med stora tillgångar, i strid mot högsta domstolens utslag, också ha bidragit. Tilltron till Argentinas politiker är lägre än någonsin, och de flesta minns fortfarande hyperinflationen på hundratals, ibland till och med tusentals, procent i slutet av 1980-talet. Det var det som ledde till att peson knöts till dollarn i en 1-till-1-kurs. Denna bindning hävdes först i januari i år, då regeringen införde två växlingskurser för peson. En kurs var fast, 1:40 peso per dollar, och användes av myndigheter fram till på måndagen. Den andra kursen tilläts sättas av den öppna marknaden. Där har alltså pesons värde mer än halverats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista